Srpski tehnički list

— 270 —

Свака повреда овога права својине казни се по кривичном закону на тужбу сопственика.

Државни технички шспшт.

Члан 51.

Право на полагање државног техничког испита имају сви они, који имају квалификације државнога привременог инжењера — архитекта, а поред тога најмање две године дана техничке праксе после свршене школе.

Овај испит полаже се пред одбором а по програму и правилима, која прописује Министар Грађевина и Саобраћаја.

Председник и чланови овога одбора морају имати квалификације држаоног инжењера — архитекта а поставља их Министар Грађевина и Саобраћаја на годину дана.

Члан 52. Ко положи државни технички испит за инжењера — архитекту, добија о томе од Министра

Грађевина и Саобраћаја декрет, а ко на овоме испиту падне, има право да га још три пута понови.

Инжињера има по струци : 1.) грађенинских, 2.) машинских, 3.) електротехничких, 4.) рударских, 5.) индустријских, 6.) техничко-привредних, и 7.) хемичара — технолога.

Препазна наређења.

Члан 58.

Министру Грађевина и Саобраћаја ставља сеу дужност да пропише;

[. у року од шри месеца:

1) Правила и упуства за унутрашњи раду Грађевинској Управи, Грађевинским Инспекцијама и Секцијама, као дужности и одговорности за поједине органе ових надлештва.

П. у року од шест месеци: 1) Програм и правилник за државне техничке испите, и 2.) Програм и правилник зи испите грађевинских надзорника.

Ш, у року од године дана:

1.) У споразуму са Министром Народне Привреде а на основу закона о радњама и закона о подизању јавних грађевина, да поднесе Народној Скупштини на одобрење закон о машинским постро-

јењима.

2.) Закон о подизању приватних свима градовима и местама у Србији.

грађевина у

Члан 54.

Сва досадања правила и упуства за вршење грађевинско техничких послова и закона, престају вредети, а до ступања овога закона у живот, морају се израдити и издати нова.

Члан 55.

Сви технички чиновници који се затеку у државној служби кад овај закон ступи у живот, остају и даље у државној служби по свима досадањим условима и плати до !. јануара 1912. год. кога ће се дана свима регулисати плате по чл, 37. овога закона.

Ово исто вреди и за све административно особље.

Потребна сума за ово регулисање мора се унети у државни буџет за 1912. год.

Оним инжињерима — архитектима, који по тадањем пропису нису могли полагати државни технички испит пре петогодишње праксе, рачунаће се све време подинжињерске службе за периодске повишице. Чл. 50.

Цивилни инжењери — архитекти морају се саобразити овом закону у року од три месеца, ако већ раније нису стекли право на јавну праксу по прописима закона о уређењу Министарства Грађевина од 30. новембра 1908. године.

23. фебруара 1911. г. Београд

ТЕХНОЛОГИЈА. Нова легура Кобалта и Хрома.

Еод Наупез пронашао је ову легуру. Њој предстоји велика примена у многим гранама технике.

Легура се добија стапањем смеше од 75", Кобалта и 259, Хрома у пећи која се загрева гасом из каменог угља (светлећи гас). Кад се смеша стопи да буде потпуно течна, може се и лити. Проналазач је после многих покушаја успео да добије легуру која се даје ковати и која је жилава. У јасно црвеном усијању можа се расковати у танак лим, без икаква трага од прскотина. По еластичким особинама ова је легура слична челику, чак је и боља но челик који није нарочито прерађиван, по јакоти на кидање и граници еластичности врло је слична Никел — челику. Истезање при кидању прилично је мало, што се могло и очекивати од овако љуте легуре (љут челик се понаша тако исто), јер је твр-