Srpski tehnički list

— 388 =–

не одазову, изборне судије именује првостепени суд као и заступника, који ће имати пуноважно да заступа власника добра, пред општинским и изборним судом у стварима процене.

8.) Овако изабране и одређене изборне судије састају се, најдаље трећег дана, на позив председника грађ. одбора, у суду општинском ради избора петог судије.

Члан 29.

Судије изборног суда полажу у присуству сопственика или његовог заступника, заклетву даће у оцени савесни бити.

Председник грађ. одбора позива изборне судије и сопственика писменим позивом, коме ако се одазову најмање 3 судије, они полажу заклетву ма сопственик или заступник његов и остале судије и не дошли на позив.

Заклете судије имају за сваки дан рада по 15 дин, награде, коју плаћа општинска каса.

Члан 80.

Председник грађ. одбора руководи целокупним радом изборног суда до састава његовог и при процени,

Писменим позивом саопштава дан, час и место састанка изборног суда судијама, сопственику или његовом заступнику.

Изборним судијама дају се сви подаци о добру, које се процењује, величина зграде и земљишта; величина непосредне порезе за последњих 5 година и остали подаци, ако се могу сазнати и прибавити. Изборне судије цене: има ли места давању накнаде или не; да ли се регулацијом повећава или смањује вредност добра и са колико, и ово се уноси у записник. Вредност добра одређује изборни суд по квадратном метру зграда и земљишта посебице. Записником рада изборног суда руководи председник грађ. одбора. У њему се уписује: предмет процене, по чијем налогу и за чији рачун се врши; затим, да ли су уредно позвате судије, сопственик или његов заступник и остали интересовани, ако их има.

Сопственику и интересованима саопштава се садржина процене одмах, што они својим потписом потврђују; ахо се, из буди којих узрока, не може одмах саопштити резултат процене, саопштиће им се написмено, на начин сличан поступку при предаји позива. Процена је пуноважна, кад је врше најмање три судије и резултат процене је оно, на шта се сложи ·-већина судија, и то се уноси у записник, који потписују изборне судије а оверава председник грађ. одбора.

Члан 831. Кад на добру, које се у цељи извршења ре-

гулације има одузети од власника, постоји каква зграда, даје се накнада и за зграду само у случају, кад се она има уклонити по налогу општинском, иначе, кад је сам власник уклања и поставља на регулациону линију — даје се накнада по процени изборног суда (чл. 28, 29 и 30,) само за земљиште ако томе има места.

Члан 82.

Кад сопственик добра, по одобреној линији или усвојеном парцеларном плану, излази напред, или му се додаје део земљишта, које није његово, обавезан је дати накнаду по процени изборног суда.

Члан 33.

Ако власник добра, при извршењу регулације, излази својом зградом, или земљиштем, на лице улице или на угао улице, апре регулације није био — дужан је да плати општини накнаду по процени изборног суда.

Кад се извршењем регулације проширују узане улице до на 16,00 м. ширине, сечењем добара само на једној страни уличној, дужни су дати општини накнаду, по процени изборног суда, сви сопственици добара на супротној страни исте улице.

Члан 34.

Ако, при извршењу регулације, плапеви појединих сопственика постану неподесни за . »дизање зграда, или остаци немају услов чл. 25 овог 8:«0на, или се затвара приступ плацевима — општина мора откупити та добра, по оцени изборног суда, као и суседна добра, ако је то за нову поделу парцела потребно Општина је власна да ново постале парцеле уступи, по истој, цени пређашњим власницима, или, ако они то неће, да их прода лицитацијом. Члан 835.

Исто тако општина може откупити читаве комплексе добара, или поједине њихове делове, — ако нађе да је то потребно за стварање удобнијих парцела, било из хигијенских обзира, било у цељи улепшавања града, — извршити нову поделу парцела и устугити их, по цени коштања, редом оним пређашњим сопственицима, чија добра већим делом улазе у нову парцелу.

У случају да два или више сопственика, са подједнаким деловима улазе у нову парцелу, уступиће се иста оном, који, утакмицом између њих, да највише.

Ако пређашњи сопственици неће да приме нове парцеле, или не испуне своје обавезе дате при међусобној утакмици, по предходној алинеји, у законском року — претекле нове парцеле продаће се јавном лицитацијом.