Srpski tehnički list

— 338. —

| Члан 36.

У свима случајевима кадсе неко добро откупљује, по одредбама овога закона, процењена вредност има се сопственику исплатити, или суду положити, пре одузимања добра.

Члан 87.

Ако сопственик добра, коме се при извршењу регулације или нове поделе парцела има дати део туђег добра, није задовољан проценом или неће да плати процењену вредност — онда општина процењује и откупљује његово добро по опредбама овога закона, и ипак му оставља на вољу да прими процењену вредност његова добра, или да плати вредност добра, које му се додаје. О овоме се има он изјаснити, пред општинским судом, најдаље за месец дана, од дана саопштене му процене, његовог имања.

Члан 38.

Ћор сокаци могу се затворити без икакве накнаде приватним сопственицима, ако им добра добијају регулацијом улаз са улице. Земљиште под бор сокацима уступа се суседима, пошто плате накнаду, по процени изборног суда, састављеног за свако добро посебице.

|М. Опште одредбе о подизању грађевина.

« Члан 39.

Зграде и ограде, са стране уличне, постављају се на линији одређеној регулационим планом и на одобреној нивелити. Нове зграде имају се подизати ка линији утврђеној регулационим планом.

Штале и нужнике није дозвољено подизати са лица улице.

Ако с лица, на регулационој линији, постоји зграда, дозвољено је у дворишту подизати нове, ако има довољног пролаза.

Члан 40.

Сваки, који намерава да подигне зграду или изврши какву грађевину, дужан је написмено тражити од суда општинског инжињера, који ће му обележити линију регулације и нивелету.

Општински инжињер је дужан ово учинити, у присуству сопственика, најдаље за један месец дана од предаје молбе општинском суду.

Члан 41.

Изглед зграда са лица улица, мора бити укусан и одговарати месту и крају, где се зграда подиже, Грађ. одбор може захтевати, да се изглед (фасада) и висина зграде прилагоде суссдним—ако ове задовољавају одредбе законске. Исто тако Грађ. одбор може захтевати, да се пројектовани изглед полешиа, ако то, по својој слободној оцени, нађе да је потребно.

Члан. 42.

Висина зграда, од највише та:ке тротоара до горње ивице главног венца, не сме бити већа од ширине улице на томе месту.

Од овога се изузимају: све јавне, државне и општинске грађевине, које могу бити више.

За зграде на угловима висина, одређена према широј улици, остаје иста и у осталим улицама.

Вертикални надзидци, као и кровови стрмији од 45 ст. могу заузимати само 1/8 дужине фронта зграде.

Грађевински одбор може одобрити изузетно и већу висину зграде, кад нађе да неће бити спречено осунчавање улице, или код зграда, које се подижу на местима по чл. 7 т. 4 ов. зак.

Члан 43.

У дворишту дозвољено је подизати зграде за становање, на растојању равном висини главне зграде с лица, односно висини зграде пред њом; у крилима и до суседа, ако испред њих остаје дворишта, које има ширину равну висини зграде у крилуи до суседа. Но висина овах зграда не сме бити већа од висине главне зграде с лица.

У улицама, у којима су махом трговачке ра. дње, висина зграде има се рачунати од патоса оног спрата у коме ће се становати. Двориште се може застаклити све. Ако у згрздама нећс нико стаповати—не мора ни бити слободног дворишта.

Члан 44.

Зграде по типу вила по улицама одређеним по чл. 18. тач. 3 имају се-подизати тако, да испред виле дође башта и до обе суседне границе дл остане слободно најмање 3,00 м. Но дозвољава се да 9 и 2 суседа подигну виле једне до друге, са 31једничком архитектонском обрадом изгледа.

Виле могу бити приземнс, али најмање на трећини озидане површине, под вилом, мора бити један или више спратова.

Члан 45.

Грађевине у којима се ради јаком ватром, или у којима се простори загревају преко сбичне температуре, или у којима су смештене, или у којима се израђују у већој количини материјали, који се тешко гасе или се лако запаљују, или се лако распрскавају; радионице, у којима је сама дрвенарија, магацини за храну, простори. за велике скупове и забаве; позоришта, школе, болнице, хотели и кафане—морају имати све зидове озидане и олепљене несагорљивим материјалом, а врата на њима,

морају се отварати напоље, но тако, да не сметају

пролазу на тротоару. Члан 46.

Грађевине обухваћене тач. 4 6. чл. 4. не могу се подизати у главним улицама, а никако у улица-