Srpski tehnički list

а АВА.

радити одмах један план за цео атар београдски, јер многе установе, као: пијаце, паркови, болнице, школе и т. д. стоје у узрочној вези, па их треба одмах и предвидети.

г, Димић вели, да је потреба за оваким једним планом хитна, па са обзиром на кратко време, треба узети само реон а општини ништа нс смета, да одмах распише и други конкурс за предграђа.

г. Владисављевић налази, да може бити у томе „што пре“ баш и лежи узрок овоме раду на парче.

г. Димић налази да г. Леже нема потребе да овако ради на парче.

г. Илкић је мишљења, да ако се хоће глан за цео атар београдски, рок не сме бити мањи од 10 месеци.

г. Димић је истог мгшљења, јер када већ је неко у раду на плану реона београдског, биће му довољно 4 месеца за проширење тог пројекта и на атар.

На основу свега овога конференција је донела резслуцију:

1) да се не ради даље овако на парче.

9) да се регулациони план града Београда добави конкурсом;

и 3) да је само за регулациони план за реон београдски довољно 6 месеци, али да се препоручи општини, да се распише конкурс за цео атар, са најмањим роком од 10 месеци.

Мотивација овој резолуцији је у томе: што се при досадањим пројектима није водило рачуна о саобраћају, о финансиској страни пројекта и о естетичкој страни.

г. Димић пита председника зашто се управо доноси ова резолуција, и хоће ли се чинити каква употреба.

г. Председник је мишљења, да се ова резолуција саопшти одбору општине града Београда.

г. Илкић пита, да ли су ти планови послати од стране општине, не критиковање, јер она иначе ничије мишљење не узима у обзир

г. Димић извештава, да није општина послала те планове, већ су они приватно набављени, и налази за нужно да и Удружење о њима каже своју реч, а да је удружење и пређе давало своје мишљење по разним стварима, које није било никада усвојено.

г. Димић пита председника да ли ће се ова резолуција само штампати или и слати општинском судла» |

г. Илкић и г. Милосављевић су мишљења да је треба и штампати и послати општини.

На питање г. Димића ко ће да састави ову резолуцију, конференција је изабрала три члана да ови резолуцију стилизују.

После овога прешло се на

П. Предлоге и питања. Није их било, сем што је председник саопштио,

да је управа у имг Удружења одговорила изло женом одбору за хигијенску изложбу у Петрограду, да се ничим не може одазвати позиву тога добра, јер нема никаквих радова за то погодних, јер про. јекте водовода и канализација задржаће сама општине, да изложи са своје стране.

Сем тога, један од лекара казао му је, да је од државе тражен кредит за слање разних стручњака на ту изложбу, и како не би било рђаво, када би тамо отишао и један инжењер и архитекта, а нарочито такви људи који су се бавили тим пословима, тим пре што је и сам председник те из. ложбе инжењер који би се и за своје колеге из Србије интересовао.

· Председник пита присутне слажу ли се они са тим, да н он то гледиштеу томе изложбеном одбору заступа.

Конференција се слаже. Конференција је завршена у 5 " 30 по подне.

БЕЛЕШКЕ.

Бетон и ариирани бетон под утицајем електрике. Лист „%еттањјан дег Вапуегуанипа“ публиковао је чланак, у коме су саопштени резултати, опита које су још од 1908 године изводили заједнички краљ. саконски комесаријат за електричне жељезнице са фирмом Дикерноф и Видман у Дрезди. Утврђено је да 1) цементни набој (под) има негативну температурску цифру, дакле, да на темпсратури која се пење елетрични отпор опада, а на температури која се снижава електрични отпор расте; 2) да при одговарајући високим напонима и густини стру је отпор добија такве вредности, да се суви бетон може сматрати скоро као изглатор; 3) да пробна тела изложена елек. струји показују губитак у јакоти за 91—26%/, да се она ранијим пукашијима опажена омекшавања не јављају, али да су се у једном случају на позитивним половина после 36 часовног пролаза струје појавиле пукотине, које су биле изазване дејством прскања гвожђа при ђрању. О овим резултатима је овда подробно говорено и објашњавамо. Како код армирано бетонских тела осим смањена јакотс услед упирања воде (којом се бетоп справља) долази у питање још и опасност да се услед електролизе образују пукотине на гвозденим уметцима (арматури): то је природњачки факултет малбурнског универзитета правио опите, и дао следеће ресултате:

1) Електролитско разлагање гвожђа у бетону бива на анодама;

5) Сам чист цемент не може гвожђе заштити од овог распадања ,