Srpski tehnički list

— 232 —

Члан 166.

Ако на скупштини не пристану сви да пројектоване радове врше и одржавају, него пристану бар две трећине сопственика, замаља, којих површина представља више од половине површине земаља, на које се по катастарском премеру радови односе, или више од половине сопственика земаља, којих површина. представља најмање две трећине целокупне површине свих земаља, нађених кастарским премером, онда ће скупштина одмах изабрати привремени одбор од најмање три лица, који ће израдити правила, или ће екупштина умолити Министра, Народне Привреде да он то учини.

0 целокупном раду саставиће се записник у три равногласна примерка, који ће потписати сви заинтересовани а органи државне власти оверити. Од ових се један шаље Министру Народне Привреде, други начелству, а трећи остаје за управу удружења.

А ако се већина сопственика, изјаснила, на скупштини против ових радова, или ако позвани заинтересовани нису хтели доћи на, окупштину, онда ће се и о томе саставити записник који ће потписати сви присутни вамнтересовани, ако их буде, и који ће од тране овгана државне власти бити оверен

По том ће начелство послати Министру Народне Привреде цео предмет са својим мишљењем на решење.

Члан 167

По добивеним подацима из предходног члана Министар Народне Привреде донеће евоје решење о томе: да ли јаван интерес захтева да се заинтересовани, који нису дали пристанак ва радове, принуде, да их извршен одржавају по овом ЕН и да се у том циљу удруже.

Ако реши да су сви заинтересовани дужни удружшити се, онда ће одмах прописати и правила тог удружења.

То решење Министра. Народне Привреде доставиће се свима заинтересованим, а објавиће се и у службеним новинама три пута.

Члан 168.

Кад решење о оснивању удружења, постане извршно, онда ће се то објавити у службеним новинама три пута и од дана последње објаве удружење правно постоји. Тада ће се удружење увести у регистар удружења, који ће водити Дирекција Вода на начин и у форми, коју буде прописао Министар Народне Привреде.

Члан 169.

Затим ће Министар Народне Привреде наредити начелству да понова сазове скупштину заинтересованих и да им нареди да се организују и конституишу, у остављеном им року.

Ако они то у остављеном им року не учине, Министар Народне Привреде повериће управу удружења оним члановима који на то пристају.

Не хтедне ли нико од чланова удружења примити се те дужности, онда ће Министар Народне Привреде одредити погодно лице да у духу одобрених правила руководи пословима удружења, под надзором окружног начелства и Министра Народне Привреде, сведотле док се неко од чланова удружења не пријави да се те дужности прима.

ОДЕЉАК. Члан 170. 0 надлежним властима и њигтовом ПОСТИЋИЈ

Министар Народне Привреде надлежан је као првостепена власт: |

1.) да решава по свима молбама појединаца, удружења, или других јавних установа, у којима се чине предлози за предузимање и вршење или одржавање радова за одбрану од воде или њену употребу, у колико праоо таквог решавања није овим законом дато другим властима. (чл. чл: 16, 19,20,55,57,171,172 и 173) као и да решава, по свима предметима и пословима, који са таким радовима, стоје у вези, или из њих протичу (одобравање пројеката, предрачуна, лицитација, колаудација, експропријација, распоред трошкова, итд);

2.) да наређује предузимање, вршење и одржавање појединих радова од општег интереса по овом закону, било на предлог нижих власти, било по сопственом нахођењу (чл. 31 и 35 овог закона);

3.) да одобрава и наређује образовање и распуштање удружења за ове радове, како слободних, тако и принудних;

4.) да потврђује правила удружења и избор њиховог управног а надзорног одбора, и да одобрава важније одлуке удружења, а нарочито одлуке о буџету и о задужењима, било у циљу предузимања нових, било у циљу измене и допуне старих већ извршених радова.

5) да решава о молбама, којима се тражи новчана, помоћ или стална годишња субвенција за извршење и одржавање радова