Srpski tehnički list

— 233 —

од општег интереса по овом закону (чл. 85 ) као и да одобрава задужења по У! одељку овог закона.

6) да решава о свима административно-спорним питањима и сукобима, који се пре употреби воде (тач. 1. овог члана ) појаве, у колико решавање тих спорова не подлежи редовним судовима; и

") да прописује и издаје правилнике за извршење овог закона.

Члан 171.

Начелство окружно као првостепена власт надлежно је:

1). да непосредно или преко подручних му полицијских власти одржава полицију над свима водама у подручном му округу и да у том циљу издаје потребне наредбе; 2). да решава по молбама о радовима за одбране од воде и њену употребу по чл. 16, 19,120, 55,67, 174, 175 и'176' овог закона и да расправља сва спорна питања и сукобе који се при тим радовима појаве, у колико то не спада у надлежност редовних судова ;

8). да у циљу исправног одржавања, одобрених постројења издаје потребне наредбе у границама овога закона, као и наређења за уклањање бесправно подигнутих постројења. 4) да одобрава или задржава, од извршења одлуке удружења од мање важности, а које су те одлуке прописаће Министар Народне Привреде нарочитим правилником;

5). да наређује радове за одржавање обала п чишћење корита водених токова и да расправља сукобе који би при том настали, а према правилима, које је Министар Народне Привреде за чишћење појединих водених токова, буде издао.

Члан 172.

Начелник срески надлежан је давати одобрења, по предметима из чл. 54. овог заКона и да одржава полицију на водама у подручном му ерезу.

Члан 173.

Општински судови, као полициска власт вршиће и полицију на свима водама у својој општини.

Члан 174.

Одобрења, за, постројења прве врете (тач. а. чл. 111.) даје општински суд. Ова одобрења суд може издавати само за воденице за мливо и ваљавице, које служе за месну потребу и то само мештанима, који у дотичном месту станују најмање 10 година.

Ако би пак неко са стране из другог каквог места тражио одобрење, онда ће таква одобрења давати окружно ночелство по предлогу општинског суда.

За сва остала постројења у горњем делу, водених токова, сем оних из чл. 177 овог закона, одобрења ће давати окружно начелство. Члан 175.

Одобрења за постројења друге врсте (тач. 6. чл. 111) даваће окружно начелетво, али само за млинове и ваљавице.

За сва остала постројења ове врсте одобрења ће давати Министар Народне Привреде на предлог окружног начелства.

Члан 176.

да постројења треће врсте (тач. в. чл

111) даваће одобрења окружно начелство. Члан 177.

За постројења, четврте врсте (тач. г. чл. 111) и стружнице, као и све врсте постројења, која се подижу на државном земљишту, одобрења ће давати само Министар Народне Привреде.

Члан 178

Ко жели подићи ма какво постројење за употребу водене снаге из 1 Ш и ТУ врсте обратиће се окружном начелству молбом, уз коју мора поднети:

а.) ситуациони план са нивелманом целокупног речног тока, ваде и целокупног плавног земљишта од испуста воде у реку од горњег, па до одвраћања воде за доње постројење, ако би их било, са тачним описом постојећег стања и изменама, које би од новог постројења могле произићи.

Ако нема никаквог постројења више или ниже, или ако би их било, али ново постројење не би утицало на њих, река се мора снимити узводно од бране до места, докле ће се простирати успор, а у сваком случају на 500 метара; а низводно на 100 метара од ушћа одводног канала;

6.) план постојења за добијање водене снаге, а по могућству и за остале зграде;

в.) пристанак од оних, на чијем се земљишту постројење подиже;

У молби се мора означити:

1.) име реке, места и општине, где бе жели подићи постројење;

2.) циљ његов и целокупног предузећа;

8.) постројења која се налазе непосредно изнад или испод места, на коме се ново жели подићи;

4.) рок, у коме ће се оно подићи;

5.) корист, која ће се од њега имати;