Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ (1

Мил. Храбреновића пошто чује гласове да се то пштање реши. Скупштина решава.

Прима предлог Милана Храбреновића са изменом Милутина Станковића.

Председник представља скупштини г. проту Рувидића.

Скупштина се одазва са живео.

Председник позива известиоца извештајног одбора да прочита свој извештај.

Извештај се прилаже уз записник.

„Жив. Радосављевић, коме извештајни одбор тражи да врати суму од 200 д. која му је дата пре 2 године, као и то да положи 120 дин. узетих за набавку наставних средства за слепу и глувонему децу или положи, вели да је неке ствари набавио и подноси о томе доказа, а 200 дин. узетих из дружинске касе мисли да не треба да врати пошто је то примио као помоћ за даље усавршавање а не као позајмицу.

Драгутин Михајловић, говорећи о раду Гл. Одбора, изјављује да је он члан управног одбора само „проформа“. Признаје свој потпис где се тиче лииперијалне стране, а никако онде где се тиме моралне стране. Замера главном одбору што су свагда у својим захтевима били попустљиви, што онде где има силе не дају отпор свуда, где томе има места. Осуђује одбор што није протествовао против расписа г. Министра којим се забрањује учитељима куповање књига за ђаке, против расписа по коме се учитељице имају прегледати лекарски у присуству директора гимназије. Вели да одбор није довољзо радио на штићењу сталешких интероса. Осуђује одбор што никакав свој глас није уложио поводом књиге Софронија Симића проф. где се учитељи омаловажавају. Замера оваком уређивању „Учитеља“.

Са овим је рад до подне свршен. Сви су учитељи са скупштине корпоративно отишли да присуствују освећењу темеља учитељског дома.

Секретари : Председник скупштине, „ћив. В. Прокић, Ђ. С. Којић. Пазар Б. Ћурчиповић, | Б. Р. Димитријевићева, Оверачи записника:

Витом. Кавимтровић, 0. А. | на. М. Стојиљковић, „Дим. Глигорић,

ТУ САСТАНАК рада ХХУЏ учитељске скупштине на дан 28. августа 1910 год. у 8 часа пе чодне.

Председник чита поздрав Њ. В. Краљу која је послата. још првог дана и који гласи: „Њ. В. Краљу Петру. ХХУП учитељ. скупштина на свом првом састанку сматра за своју прву дужност да поздрави Ваше Величанство уз изјаву поданичке верности и оданости.“