Učitelj

ПОКУШАЈ НОВЕ ШКОЛЕ 391

станицу у „универзалну“ бакалницу. Трошили смо 6 марака на дан.! Гладни нисмо били.

„А кад би се спустило вече, кад би се гасила ватра и изгревао месец, и јаче се могао чути жубор потока, тада би се сви попели и наместили на миомирисном јеловом грању, и „литератормедвед“ Ос' је при светлости фењера бележио наш летопис, који су му диктовали или боље довикивали са свих страна. А затим су гасили огањ, па би настале приче, какве се могу стварати само на таким путовањима -- легенде, бретонске скаске и фантастички догађаји којима је акомпањирао“ ветар и жубор потока.

„Па таким се путовањима човек одмара и мисаоно прибира. Међу учесницима се ствара трајно пријатељство“.

То би ето биле све стране живота „школске општине Викерсдорф“, које се могу истаћи у кратком чланку. Такво излагање на хартији, кад се упореди са животом, свагда пати од неке укочености, мртвила, а камо ли кад је још реч о тако бујном и занимљивом животу, каквим се живи у Викерсдорфској школи. Но ако је мени пошло за руком да макар унеколико изнесем и представим њен општи карактер, а такођер и да осветлим она питања, чијем се разрешењу школа приближује, — онда ја сматрам да је мој задатак према читаоцу исцрпен.

Хоћу да додам још само неколико примедаба.

Ја сам већ указивала на то, да се школа, на крају крајева подчињава оним општим захтевима, који су утврђени у овом крају у погледу образовања. Другим речима, на крају крајева, ученици и у Викерсдорфу морају своје, у васпитном значају најбоље, године употребити на припремање за — сведоџбу зрелости,

Затим, проблем слободног васпитавања дететовог, који захтева да се дете изучава од ранијих његових година, него што се то чини у Викерсдорфу (јер се тамо деца примају тек од 9 година) — тај проблем не разрешава ова школа, чији су се главни опити усредсредили на одраслијим дечацима и девојчицама. А пренашање начина и метода, који су подесни за младићске године, на деветои десетогодишњу децу, може дати нежељене (непријатне) резултате, јер се психичко. обличје првих потпуно разликује од душевног облика код других.

Осим тога, сами руковаоци не крију како је врло тешко сложпти слободу са дисциплином, која, по њиховом мњењу, треба да постоји у школском организму.

Затим, премда ову школу издржавају „предузимачи“, који не траже прихода од ове ствари, но она ипак може да прима у број ученика само децу имућних родитеља, јер плата, почињући од 1600 динара годишње за наставу и потпуну обскрбу (пансион), по-

1 8 динара.

2 Име једног дечка.

1 Свирао пратњу.