Učitelj

396 У ти Ек Б

ступно се пење до 2400 дин у старијим разредима. Та околност, а у исти мах и то, што се сва родитељска и учитељска колегија састоји из интелигентних лица са вишим образовањем, дају свој овој установи интелигентски карактер, истина, у најбољем смислу те речи (но ипак их удаљава од правот живота, који се не састоји из саме интелигенције, а према томе така школа у неколико раздваја своје васпитанике од заједнице са сиротнијим и мање образованим сталежима. — Прим прев.)

Као полазна тачка читавог школског погледа на свет Викерсдорфске слободне школске општине јавља се унеколико апстрактни идеализам најчистијег квалитета, што се јасно види по избору градива наставних предмета, а такођер и у том, што у тако напредној школи, као. што је Викерсдорф, ни до сад се нису чинили покушаји, да се предавање општих предмста зближи са фи: зичким радом, — а то је проблем, пред којим стоји сва сувремена педагогика.

Но, крај свега тога, ипак школска општина Викерсдорф, чак и посред овог реформаторског покрета, који је данас захватио школе у Немачкој — представља једну од најзанимљивијих појава. Њој треба пожелети потпуног успеха у њеном опиту, у њеним покушајима може и мора сувремени напредни педагог наћи много занимљивих и поучних страна!. |

(С руског превео Д-р Јов. Максимовић

Рт. Свет. Ристић:

Из НОВИЈЕ СРПСКЕ ФИЛОСОФИЈЕ.

Б Радови д-ра Бранислава Петронијевића.

4. Историја новије философије, Т-ви део од Ренесанса до Канта.

Долази на ред Бекн (Ргтапсј5 Васоп, Васо Метшап из). И Бекна је аутор преписао из горе цитиране историје философије од Ибер-

1 Овај чланак објављен је у часопису „Слободноев Воспитанје“ [август, 1910). — Редакција и овом приликом препоручује овај напредни педагошки часопис својим читаоцима. Његова година почиње 1. септембра, излази у месечним свескама. Цена му је — за Србију око 10 динара [3 Р. 60 копј Претплата се шаље међународном поштанском упутницом на адресу: Ведасбоп „Зуођодаое Уоврјбапје |. ботоџпоу —Розвадоуј, Мовеоп, |Киззјеј, Рвуеће ројв, Тгопђећ ко рег, пп. 8. — Сума, која се шиље, назначи се на упутници У руском новцу |8 — тој гошђјег 60 корј, а на нашим поштама се исплаћује сриским новцем. Ако би ко од читалаца хтео да се претплати на овај часопис, па би му било незгодно или немогућно да претплату сам шиље, нека новац пошље преводиоцу, који драге воље прима на себе незнатан труд око одашиљања претплате у Москву. У том случају претплату [10 дин. 20 п. дЈ] треба слати на адресу: Д-ру Јов. Максимовићу, гимн. професору, Београд.