Učitelj

362 | У фи + | ЈЕ

Па зашто се онда не може и Јум назвати метафизичарем, кад пише о трансцендентним предметима као и Лок, већ је чист теорзтичар сазнања“ > Разлог за немогућност тога називања што се Јума тиче, не лежи у самој природи ствари о којима је реч, оне управо сасвим допуштају тај назив у горе одређеном смислу, већ лежи изван њих — у збрканим појмовима ауторовим.

Примера ради навешћемо неколика места из Јума, одакле се може видети да је и он „пун примедаба о предметима чисто метафизичким“, те да се Јум исто тако као и Лок, према одредби појма метафизичар по аутору, може назвати метафизичарем.

„Зесе. М. ОР ће Јттајепа у оће 504... "Та ише, мопа ме ћеаткеп 10 села рбПозорћег5, Фћеу ртопизе [0 Фишшећ ошг топотапсе: ђш Ј ат атаја "85 а ће ћагагта о! тиитпо и5 пио соптафесНоп5, Кот мћећ (ће зиђјес! 15 ог изе ехетргед. Тћезе рбнозорћегз ате Фће сипоцо теазолет сопсепипа #ће шајепа! ог ттајепа! зиђафапсез, 1п. зућаећ (ћеу зиррозе ошт ретсербопз ф0 шпћеге. Јп огдег 1о рш а зјор [о фћезе епфиеза сау 5 оп Боћ 5065, Ј Кпом по ђеЏег шећод, #ћап [о азк ћезе рбНозорћегв 1п а [езу жмотдв, Мћа! Њеу теап ђу зиђајапсе апа тћезоп # Апа аНег фћеу ћауе апомега 15 аиезћоп, ЖуШ ап ђе геазопађје. апа пој НИ 1ћеп, [0 ошег зепоизју пио ће Фварше...“: Даље: „ТЕ ојуез ше ап оссазјоп [0 (аке а пе јибо сопафеганоп (ће диезНоп сопсепипо «ће зиђаапсе ог Ње зошђ апа ћо' Ј ћауе сопдетта #ћаћ ацезНоп аз ш!епу ипииешоје, уе! Ј саппој (огђеаг рторозто зоте Тапћег гећеснопз сопсепшпо 1 Преведено : „Свакако извесни философи, кад бисмо их хтели слушати, обећавају, да наше незнање смање. Али ја се бојим, да је то скопчано са опасношћу, да се заплетемо у противречности, које сам предмет не садржи (у себи) Ти философи размишљају куриозно о телесним (материалним) и безтелесним (иматериалним) супстанцијама, којима, како они узимају, инхерирају“ наше перцепције“. Да би се избегла та бескрајња празна умовања (бр пафокенеп)у за и против тих супстанција, ја не знам ниједног бољег начина, него да запитам те философе у неколико речи: Шта подразумевају онш под супстанцијом и инсеренцијом = И пошто буду одговорили на ово питање, онда ће тек имати смисла, а не пре, да се озбиљно зађе у распру...“ Затим: „То ми даје повод, да посматрам поново питање о супстанцији душе. И ако сам ја то питање одбацио као сасвим неразумљиво, не могу, а да не учиним још неколико размишљања о томе питању...“ Пети одељак прве свеске Јумова „Трактата о људској природи“ има натпис: О немалперивлности душе. Дакле предмет метафизичке природе.

(Наставиће се).

1 Ните, 5 Тгвабве оп ћшпап пафште, ед. ђу Стееп апа Стозе, уој. 1, р. 51. 2 Ните, 0. С., р. 528.

3 Инхерирати — бити на (у) нечем другом.

а Код Јума значи перцепција свесни садржај (садржај свести).