Učitelj

696 УЧИТЕЉ

умно ограничене деце. Ове течајеве похађаће само они учитељи основ. школе, које буде позвала школска власт.

Овакав један течај био је отворен прошле године у Прагу и похађало га је 40 учитеља основне школе.

»%

Овоме питању поклањана је нарочита пажња у чешким основним школама. У више бечких основних школа чињени су покушаји још од дужег времена, да се предавања тако индивидуалишу, да деца једнаких душевних способности уче заједно, а слабије обдарена деца издвојиће се за себе, да не сметају даровитима, те да се њиховом напретку може обратити нарочита пажња. Ти су покушаји ванредно успели, те ће се ово индивидуалисање предавања увести у све бечке основне школе: Тако се хоће да у будуће не буде више досадашњих разреда. Мораће се, према овоме, удесити нарочити наставни план.

Вршећи ове покушаје у бечким основним школама, дошло се тамо и до једне горке истине. Број умно ограничене деце нагло расте што значи, да се становници те велике европске вароши подају све више дегенерацији. А то није утешна појава.

Срећом, о школама ове врсте ми не морамо за сада још. мислити. Ј. п.

Енглеска.

Школска дисциплина у Енглеској. — У чувеним енглеским школама у Ебопи, Нагозвоц, У ећезфти, Корђу-ји, Ууев ипађети, Зећгелуђигу-ји брину се сами ученици о школској дисциплини. Надзор, пак, воде ученици из два највиша разреда. Ученици, који воде надзор, имају права и дужност да изричу казне; но они нису судије, који изричу само осуде, већ и извршитељи, који извршују те осуде. Казне су телесне. То нама доста чудно звучи, али у Енглеској је телесна казна тако рећи традиционални и прастари васпитни систем, коме и далас нико ништа не приговара. Телесно се казни снај ученик, који лаже, који пије алкохолна пића, који пуши, који ноћу лута по улицама и чини изгреде, на штету јавнога морала. Четири надзорна ученика, који морају бити из два највиша разреда, извршују телесне казне. Казне се не извршују брутално, јер се ту више ради на томе да дете јаче осети морални бол него телесни. Но у енглеским школама има још и других чудних обичаја. Једна школска уредба, јесте уредба „Таса“ (фага) Тако се, дакле, зову ученици трију најнижих разреда, који морају слушати и послуживати ученике у два највиша разреда. Оваки ученик из ова два највиша разреда има једнога или два ученика из нижих разреда, који морају своје младе „господаре“ послуживати код стола при јелу, намештати му постељу, доносити потребне ствари ит. д. До скора морали су они и ципеле чистити својим „господарима“. Овој уредби „гас“ нике не приговара, ма да је „тао“ више пута син