Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ 703

како и данас те песме не растурају у броју у коме би могле да се растурају, што је завештач и желео.

Кад се узме у обзир да ми имамо читалаца од три класе или три групе: образовану, полуобразовану и необразовану, онда је доиста доста тешко изабрати штово 7 опилпе за народ. У том случају, што је код једних појмљиво код других је непојмљиво; што је код једних допадљиво и приступачно, код других је и сувише просто, ниско, глупо, па и одвратно. Услед тога прва група читалаца у ошште нерадо и чита народне умотворине, сматрајући то за нешто што је просто и преживело. Ето због те подвојености у читању и тешко је писати и издавати књиге за марод. Из досадањег рада г. Дачића на овоме пољу могло се јасно видети, да он ову подвојеност међу читаоцима разуме и зна, те је за то и угађао да задовољи: ако не све три групе, а оно бар другу и трећу, држећи се тога оправданог принципа: да је полуобразованим и необразованим књига потребнија но оним првима, који умеју и сами књигу наћи и штиво одабрати. За то се може разумети, зашто је г. Дачић издао, и зашто ће, у даљем току, да издаје и књиге, које неће наш прост сељачки народ тако радо читати. Ну овом приликом ми можемо само на једно да му секренемо пажњу. Читалаца из друге групе, или ти, полуобразованих читалаца, има знатно мање према читаоцима, из треће групе, или необразованих, те би за то и ред био, да се ту не пази на „пола и пола“, већ да књиге, које се намењују овој трећој групи читалаца, буду у знатно већем броју. Материјала за то има и сувише. Имамо ми наших лепих и поучниг пародниг умотворина п сувише мимо онога што је објавио Караџић и Врчевић. Много је објављено, али има доста и необјављеног. За то не би било сгорега да се у овим свескама „М. Н. К,“ објави и по која нова лепа и пробрана збирка народних умотворина, која до сада није нигде објављивана. У том случају приређивач ће учинити двојаку корист. Ну докле тога не буде и објављено ће бити народу свакад добро дошло. То му неће огадити, као ни кисео купус са сувом пастрмом и пројом за трпезом. Али слике! Е слике ће и простом народу, као и деци, увек бити један од првих мамаца за куповину и читање. Њих треба што више имати.

Похваљујући и овом приликом овај г. Дачићев хумани посао ми друговима свесрдно препоручујемо ове његове „Мале Народне Књиге“, да иљ у иипо већем броју растурају по народу, као и „Народне Новине“ и његов „Календар“.

Пољна. - Ст. М. Мијатовић, уч.

КРАЋИ ПРИКАЗИ

Школа и жизњ — једна нераздвојна целина. Овај опште-педагошки лист излази, од 1. новембра пр. год., у Петрограду, сваке недеље, на великом табаку, у формату политичких новина.

Лист има свој програм, али прави му је програм девиза умр-