Učitelj

7104 учитељ.

лог чувеног педагога, публицисте и доктора Н. И. Пиурогова: да су школа и живот једна нераздвојна целина. Ту његову девизу и слику носи сваки број овога одлично уређенога листа, као своје знамење. · ;

Програм листа је: 1) Уређење школа и опште-педагошка теорија и практика. 2. Чланци по разним питањима васпитања и образовања. 3) Фељтон који оцртава унутрашњи живот школе, или који џопуларише разне стране знања. 4) Општи преглед штампе. 5) Хроника образовања. 6) Хроника школског живота у Рубији и ван ње. 7) Цреглед специјалне (педагошке) литературе руске и иностране. |

На листу сарађују многи најбољи руски писци.

Сваког месеца уз лист добија се бесплатно и по 1 књига (у целини) од најугледнијих руских или иностраних аутора класичких или сувремених. Прве две књиге посвећене су успомени Л. Н. Толстоја и Н. И. Ппурогова.

Најтоплије препоручујемо овај лист својим друговима који

знају руски.

Лист стаје 6. руб. (око 17. дин.) на годину, 8. руб. на пола године. Претшлета се шаље на адресу: Школа и Живзнђ. Кабинетскаа, д. Ме 18. 5. Ређетађоште. Козта. Ђе.К.

»%

Тетка Данина књига. Написала Даница Бандић учитељица, издање Јована Радака у Вел. Кикинди, цена 40 потура (дин. пара).

Ми немамо ни довољно у опште а још мање добрих књига за децу. Нарочито се та оскудица и у квантиту осећа код Срба. преко граница наших. Они тамо имају два илустрована, дечја листа (Опоменак у Панчеву и Голуб у Сомбору) имају прилично издавачких књижара а сад нарочито велико штампарско-књижарско предузеће „Натошевић“ у Новом Саду, које је у рукама там. учитеља српских, па ипак књига српска намењена деци српској, тамо се ретко јавља и нека се не прими за зло — и кад се јави врло често она није у стању да одговори намени својој.

Још једна ствар на коју желим да укажем а коју би требало поправљати јесте у томе: да ми овамо у Србији врло мало познајемо, још мање пратимо бар књижевне творевине учитеља "српских са оне стране Дунава и Саве. Један је врло мален број учитеља у Србији који бар с времена на време зажели да 06 упозна изближе са књигом српском ван граница Краљевине, а са одржавањем личних веза стојимо још много горе. Не треба, да и даље остане тако, може да буде друкчије и треба да буде боље. На учитељима је нашим из свију крајева српских да се боље упознамо, да. се зближемо бар помоћу и преко књиге српске, а то је зближење и корисно и симпатично некако.