Učitelj

106 УЧИТЕЉ

БЕЛЕШКЕ

Комисија за учитељснки распоред. — Главни Просветни Савет изабрао је ова лица у комисију за грађење учитељеког распореда: г.г. Јована Дравића и Милана Вељковића, професоре и Мијаила Стефановића и Срдана Новаковића, учитеље. Председник је комисије г. Д-р Душ. Рајчић, референат за осн. наставу.

»

Братесне везе између српских и малоруских учитеља. — Дознавши, да ће украјински учитељи имати 30. марта ове године главни скуп, Главни Одбор Учитељског Удружења, позван правилима да гаји узајамност са српским и словенским учитељством, поздравио је скуп малоруских учитеља, који је држан у Лавову (Галиција). На овај поздрав Учитељско Удружење је добило следећи одговор:

„Скупљено данас, 13. априла, на главни скуп друштва „Узајамна, помоћ учитељска,“ у Лавову, украјинско учитељетво из Галиције примило је, с вели ким одушевљењем, поздрав слободних другова Срба, и, захваљујући на сећању, кличе речима свога песника Т. Шевченка: „нека би Словени постали добра браћа, и винови сунца правде“. Живели !

Ово је писмо прочитано у седници Главног Одбора Учитељског Удружења од 6. априла, и пропраћено врло симпатично.

»

Земљорадничке задруге и Учитељско Удружење. — Главни Савез Српских Земљорадничких Задруга упутио је 94, марта ове год. овај циркулар свима земљорадничким задругама у Србији: „Свима Земљорадничким Задругама у Краљевини Србији“. У жељи да ода видно признање учитељском реду и његовом раду на проввећивању народа, Савез, као представник свију земљорадничких задруга, којима исто тако лежи на срцу народно просвећивање, решио је да подизање Учитељског Дома у Београду, чији је задатак да се брине о васпитању учитељеких синова и кћери помогне прилогом од 500 динара.

Земљорадничким задругама и њиховим задругарима познат је рад учитеља по земљорадничким задругама. Њиховом труду и њиховом раду имају многе задруге да захвале што су попазале успеха, А и цело задругарство у Србији прати с благодарношћу благотворну сарадњу учитеља на подизању и учвршћивању темеља, на коме ће се задругарство још успешније развијати. И данас када учитељски ред, оличен у Учитељеком Удружењу подиже Дом, где ће се васпитавати учитељски подмладак. Главни Савез сматра да је морална дужност сваке земљорадничке задруге и свакога српског задругара, да се одазове позиву и да колико ко жели и може, помогне подизање овога Дома Учитељског Удружења. На тај ће начин сваки доказати, да уме да цени и да поштује оне, који свој живот посвећују општем добру.

Прилоге ваља слати непосредно на адресу: Учитељеко Удружење — Београд. Главни Савез Српских Земљорадничких Задруга, Мит. Аврамовић. Секретаријат, Д-р Богдан Марковић.

Учитељско Удружење је захвално Савезу Земљорадничких Задруга на овој ·пажњи и истиче ову појаву с поносом и радошћу што је нашло овако топлоги лепог признања и помоћи код представника ових културних установа које играју