Učitelj

О учитељ

а

у Краљевини Србији, и да се, према. њиховој оцени све лоше зграде, које су гробнице дечје и учитељске, затворе. Оне које је могуће поправити, затворити док се не поправе тако да одговарају хигијенским условима.

а. Да одреди стручњаке да израде планове за подизање школ. зграда и учитељских станова, како сеи даље не би практиковало да се школе подижу од обичних сеоских страћара.

3., Да се при намераваној реформи основ. наставе узме у обзир здравље дечје п потребе живота, а не метафизичка спекулисања страних педагога, која се силом код нас пресађују. СО тога и после извршене реформе, настава не треба, да буде нагомилана као данас, већ световна и чисто практична, с тим да сви хигијена уведе као обавезан предмет у школи.

4., Да се установи срески надзор над основ. школама, који ће вршити спремни и опробани. учитељи народних школа, а које треба претходно послати извесно време на страну ради проучавања уређења тамош. школа.

5., Да се подизање и издржавање школа скине са терета слабих општина и пренесе на терет државе, која је на првом месту дужна да воци рачуна о образовању својих будућих грађана, од којих јој зависи напредак и опстанак.

6., Да се животне прилике учитеља-ца поправе повећањем почетне плате на 1200 дин. годишње, одбацивањем принципа, 0 деоби учитеља-ца на старије и млађе помоћу неједнаких повишица и неједнаког времена служења за те повишице; најдоследнијим извођењем учитељске сталности, ослобођењем обавезног певања у цркви и пуним уживањем слободе мишљења и рада ван школе.

7. Да Г. Министар Просвете обавести о извођењу намераване реформе и најширу јавност, како би се могле реформе што тачније и свестраније проценити.

Пошто је Главни Одбор предао Г. Министру Просвете све резолуције донете на последњој учитељ. скупштини, које се у главноме слажу са овим резолуцијама о измени закона о народ. школама и настав. програму, Главни Одбор је решио да се ове резолуције не предају Министарству Просвете.

8. По предлогу председниковом решено је да се после Нове Године растуре песме Д. Глигорића „Пред Учитељским Домом;“ да се сваком овд. учитељу пошље по 90) и више примерака ових књига; да ово изврше г, Гг. Крста Јонић и Светозар Обрадовић са наградом од 109.

д. Мих. Милошевић извештава Главни Одбор да је суд овд. општине намеран да оснује у Београду школу за напуштену децу и да је вољан да ову школу преда на управу Главном Одбору Учитељског Удружења или Београдском Учитељском Друштву.