Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ (1:

( тога предлаже да Главни Одбор о овом размисли и донесе одлуку да ли је вољан да прими ову школу под своју управу.

Главни Одбор, цевећи и сем потребу оваке школе за Београд, после дуже дискусије решава:

Да се о овом важном питању дискутује још на једној седници, а одлука ће се донети кад се Главном Одбору упути о овоме писмени акт.

10. Ђ. Којић пита Главни Одбор, хоће ли се што радити на томе да се сазнаду измене које се мисле поднети Народној Скупштини, за закон о народним школама.

Главни Одбор решава да Мих. Милошевић и Мих. Стевановић иду у Министарство Просвете и замоле да Г. Министар прими Главни Одбор.

11. По молби одбора основ. школе у Бусуру решено је да М. Милошевић и М. Стевановић представе г. референту за основ. наставну потребу да се у ову школу што пре постави још један учитељ.

12. По тражењу уредника „М. Србадије“ решено је: да му се из магацина удружења даду 2 пример. „Напретка“ за награду ученика који су решили задатак за утакмицу у Ту бр. М. Србадије.

13. Светислав Поповић пита Главни Одбор да ли треба понова ићи Г. Министру Просвете те да. се умоли да повуче распис о одузимању станарине оболелих учитеља. ;

Главни Одбор решава да се за ово умоли Г. Министар онда, кад Главни Одбор иде да сазна за намераване измене у закону о народним школама.

14. Благајник реферише мишљење финансијског одбора о награди скупљача дружинске дуговане претплате.

Пошто је прочитана одлука о сређивању дуговане претплате и изберу лица која ће овај посао извршити, и, пошто је саслушан извештај о количини досад скупљене дуговане претплате, Главни Одбор решава :

Да се скупљачима дуговане претплате не даје нарочита награда за сређивање исте, већ да им се даје, по ранијој одлуци, 1096 од прикупљене вересије. Све што су досад примили има се урачунати у овај проценат.

Секретар, Председник Гл. Одбора,

„Кив. Јовановић. Урош Благојевић.

—_ ЖУШГ САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења, 18. децембра 1910. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Стеван У Ђорђевић, Ђ. Којић, Мих. Станојевић, Мих. Сретеновић, Васа Симић, Светислав Поповић, Милева Антоновићева, Пера Ђурић, Крста Јонић и Жив. Јовановић.

1. Секретар реферише да су до 1. децембра стигла Главном Одбору 4 рукописа по објављеном стечају за „Помоћнице“ чи-