Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ (18

20 дин.; Живки пок. Стојана Јаковљевића, 20 дин.; Кати пок. Косте

Глишића 20 дин; Анки пок. Марка Петровића 10 дин.) Ангелини

пок. Светозара. Петровића 10 дин.; Мојци пок. Драг. Матића 15 дин. Овим је седница закључена.

Секретар, Председник Гл. Одбора, ићкив. Јовановић. Урош Благојевић.

ХЛХ САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења, 28. децембра 1910. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Милева Антоновићева, Мара Кокановићева, Свет. Поповић, Стеван У. Ђорђе вић, Мих. Станојевић, М. Сретеновић, Ник. Соколовић, Крста Јонић, Светозар Обрадовић, В. Симић и Жив. Јовановић,

1. Прочитано је писмо Лазе Станимировића учитеља, који извештава да је по предлогу његовом и Миладина Мићића учит. скупштина окр. врањског ставила у буџет 500 дин. на име помоћи Учитељ. Дому.

Главни Одбор је решио да се г. г. Лазару и Миладину изда. писмена захвалност. -

2. Прочитано је писмо Мих. Максимовића учитеља, којим извештава да там. учитељи раде на скупљању прилога и приређивању забава у корист подизања Учитељ. Дома.

Примљено је к знању.

8. Мих. Стевановић извештава Главни Одбор да је ишао у скупштину да проучи поднети предлог од неколицине народних посланика за измену закона о народним школама и да је сазнао да је тај предлог код Министарског Савета, где га није могао добити, јер је секретар на одсуству.

4. По саопштењу г. референта за основ. наставу да ће г. Министар Просвете примити Главни Одбор по Божићу да чујем сазна његове жеље: о изменама у зткону о народним школама, о помоћи учитељ. дому и о станарини оболелих учитеља, Главни Одбор је примивши ово к знању решио да остаје при пређашњој одлуци.

5. На питање члана Главног Одбора Св. Поповића: хоће ли и даље вршити скупљати дружинске вересије и експедицију учитељи ван управе, решено је:

Да и даље овај посао врше иста лица која су то и до сад вршила.

Поводом оваког решења изјавили су Свет. Поповић и Световар Обрадовић чланови Главног Одбора да ће дати оставку на чланство у Управи Удружења.

Овим је седница закључена. Секретар, · Председник Гл. Одбора, ићи. Јовановић. Урош Благојевић. Учитељ 46