Učitelj

114 У чи РЕЈ

ХХ САСТАНАК

Главног Одбора Учитељског Удружења, 28. децембра 1910. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Милева Антоновићева, Мих. Станојевић, Ђ. Којић, Стева Ђорђевић, Мих. Оретеновић, Крста Јонић, Стојадин Петровић, Васа Симић и Жив. Јовановић.

1. Прочитани „су и примљени записници ХУШ и ХК седнице Главног Одбора.

9, По писму г. Мите Пејића пенз. учитеља из Госпођинаца решено је:

Да му се пише да ће удружење предати певачкој дружини „Станковић — 10:40 дин., а он да врати удружењу послате бројеве „Учитеља“ и „Мале Србадије“, ако их не прода до 15. јануара 1911. тод,

3. Прочитана је писмена оставка на чланство у Главном Одбору г. г. Оветислава Поповића и Светозара Обрадовића.

Главни Одбор решава да им се оставка уважи. За књижничара је изабран Крста Јонић.

4. Прочитана је молба књижничара моравачке читаонице, који моли да Главни Одбор пошље бесплатно по један примерак својих књига моравачкој књижници.

Главни Одбор је овластио магационара да овој књижници потшље по један примерак од оних књига из магацина којих има више примерака.

5. Прочитано је и примљено к знању писмо Лужничког Учитељског Друштва којим се јавља Главном Одбору о обнављању тог друштва и избору нове управе.

6. Прочитано је и примљено к знању писмо Шумадиског Учитељског Друштва, којим се јавља Главном Одбору о обнављању тог друштва и избору нове управе.

7. Прочитано је и примљено к знању писмо Крајинског Учи. тељеког Друштва којим се јавља о обнављању тог друштва и избору нове управе.

8. Прочитана су писма г. г. Јелене и Саве Бајића, Душана РВ. Михаиловића, Светолика Д. Вучковића и Душана Анђелковића који моле да се преведу за чланове утемељаче Учитељског Удружења.

9. Одређен је Мих. Стевановић да умоли суд општине града Београда да изради тапију од земљишта које је удружење купило од општине.

10. Повела се реч о изменама у закону о народним школама, које спрема Г. Министар Просвете, па је решено: