Učitelj

116 У ЧИ С БЕЈБ

лана Дачића из Прњавора од представе 60 диа.,; од Њ. Краљев ског Височанства Александра 300 дин.; од основ. школе у Брадарцима 80 дин.; од основ. школе у Добрњу 50 дин. од чачанског округа 200 дин; од 10 школа у пожаревачком округу 165 дин.; од г-ђе Цане Гашићке из Шапца 300 дин.; од Беличког Учитељ. Друштва у Јагодини 75 дин.; од Космајског Учитељ. Друштва у Сопоту 120 дин; од наставника основ. школа у Лозници 220 дин. и од г. г. Стојадина и Томаније Матића из Пожаревца 600 дин.

Главни Одбор, одајући захвалност приложницима, прима, к знању ово саопштење.

Овим је седница закључена.

Секретар, Председник Гл. Одбора, „Кив. Јоваповић. Урош Благојевић.

ХХП САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења, 8. јануара 1911. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Милева Антоновићева, Отеван Ђорђевић, Ђ. Којић, Мих. Станојевић, Мих Сретеновић, Мих. Милошевић, Крста Јонић, Никола Соколовић, Петар Ђурић и Живко Јовановић.

1. Прочитан је и примљен записник ХХ седнице Главног Одбора.

2. Мих. Стевановић саопштава да је по одлуци Главког Одбора ишао председнику овд. ошштине и молио га да нареди да. се изради тапија на земљиште, које је Учитељско Удружење купило од овд. општине, као и да се удружењу накнади 125 кв. м. земљишта што је општина регулацијом одузела од дружинског земљишта. Председник је на ово тражење изјавио да ће наредити да се изради тапија на земљиште од 1000 кв. м., према одлуци општинског одбора, а да општина не може накнадити удружењу и оних 125 кв. м. што је регулацијом одузето с тога што је ово земљиште било поклоњено удружењу.

Главни Одбор је примио ово к знању с тим да се за одузето земљиште донесе одлука касније.

3. Секретар саопштава да је Јасеничко Учитељско Друштво послало удружењу у корист подизања дома 115 дин. — чистог прихода од приређене забаве.

Главни Одбор прима к знању са захвалношћу.

4. Прочитано је и примљено к знању писмо Таковског Учитељског Збора о обвављању тог збора и избору нове управе.

5. Прочитано је и примљено к знању са захвалношћу писмо управитеља основ. школе у Ковачевцу, којим јавља да је поверена му школа дала 15 дин. прилога за дом.

6. Прочитана је оставка Милутина Станковића скупљача дуговане претплате на „Учитељ“ и М. Србадију“.

помак ба

о два на ла!

аса а а ва а еј