Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ , 415

Да уредник Учитеља напише чланак за „Учитељ“ у коме ће се нарочито тражити да се приликом ових измена имају на уму резолуције, које је донела ХХУП Учитељска Окупштина, и да се захтева, да Министарство претходно чује и мишљење Главног Одбора о тим изменама.

Ако Г. Министар Просвете не прими Главни Одбор, да целокупна Управа донесе своју резолуцију поводом тога и да се ова оштампа у „Учитељу“ и неколиким политичким листовима.

Секретар, | Председник Гл. Одбора, „Ккив. Јоватповић. Урош Благојевић.

ХХГ САСТАНАК Главног Одбора Учитељеког Удружења, 30. децембра 1911. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Мих. Станојевић, Мих. Сретеновић, Стева Ђорђевић, Милева Антоновићева, Крста Јонић, Мара Кокановићева, Ђорђе Којић, В. Симић, Стојадин Петровић и Жив. Јовановић.

1. Потпредседник саопштава члановима да је ова седница сазвана искључиво зато, што се и у Народној Окупштини и у Министарству Просвете спремају измене у закону о народним школама, па би требао и Главни Одбор да се споразуме, шта ваља радити те да се заинтересују и народни посланици и јавно мњење за реорганизацију основних школа. ·

После дуже дискусије о томе треба ли израдити целокупан _ пројекат закона о народним школама у духу резолуција учитељ. скушштина и предати га Г. Министру Просвете као захтев учитељства, или послати Г. Министру начелне жеље о појединим одредбама законским; као и треба ли израђени пројекат слати на мишљење учитељским зборовима или га треба одмах предати Г. Министру, пошто су већ неколике учитељске скупштине дале своје мишљење о изменама у закону о народним школама и пошто је кратко време, Главни Одбор решава:

Да се парагргфеки изради целокупан пројекат закона о народним школама и да се пошље свима учитељским зборовима на мишљење, па тек онда да се преда Г. Министру Просвето као захтев учитељства.

2. Усвојен је предлог Ђ. Којића да се у „Учитељу“ оштампају имена скупљача прилога за „Учитељски Дом“.

8. Благајник саопштава Главном Одбору да је до 1. јула 1910. год. примљено прилога за дом 7451'66 дин., од 1. јула до краја децембра примљено је 6414:90 дин.

Од већих прилога примљено је у децембру: од наставника-ца основ. школе у В. Плани приход од забаве 120 дин. од Учитељ. Друштва среза П.-Тамнавског приход од забаве 118 дин. од Ми-

46%