Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 119

82. Азбуковачко учишељско друштво. — Под овим именом удружили су се учитељи це из среза азбуковачког, окр. подринског још 1908. године. Зборно је место Љубовија. Број чланова непознат. Ове године држата су два зборска састанка: 1. новембра и 1. фебруара. У управи су: председник Драгутин Спасовић из Доње ЈЊубовиђе, председник Драгугин Гајић из ЈЂубовије, благајник Лазар Саватић из Оровице, пословођа и књижничар Стана Панићева из Гор. Буковице, Катарина Васићева из Узовнице.

На трећем састанку од 1. марта збор је претрвсао најважнија питања школска, која дубоко засецају у област народне школе и васпитања омладине, а која се не могу више одлагати, ако се жели напредак школи и лешша будућност нашој омладини, — па је донео ову резолуцију:

„1. Апелујемо на. Господина Министра Просвете, Владу Краљевине Србије и Народну Скупштину, да одмах изнесу на решавање „Пројект закона о изменама и допунама у закону о народним школама“ поднет од стране М. Милојевића и другова народних посланика, с којим се пројектом и ми потпуно солидаришемо, а који је и од стране скупштинског одбора оцењен као умесан. — Тиме би меродавни фактори доказали: да им на срцу лежи напредак народних школа, учитеља и омладине, од чијег образовања зависи наш национални постанак.

„2. Ако Влада Краљевине Орбије и Народна Окупштина и сада се оглуше о праведне жеље свих учитеља, онда значи: да, Влада и Народна Окупштина желе, да и даље оставе школу и њене наставнике у беди, невољи, мржњи и презирању; и онда нама не остаје ништа друго, до да поведемо енергично борбу, за извојевање наших праведних захтева.

„3. Зато позивамо све другове у Краљевини Србији, да се бар у дванаестом часу дигну, да потраже средства и начина, да своје захтеве ускоро видимо и на делу остварене, па ма у борби за. своја права употребили и крајње срество — „штрајх“.

„4. Азбуковачки учетељи-це траже: да Главни Одбор Учитељског Удружења позове све уч“"теље на ванредну скупштину — која би се имала држати у Београду за време ускршњег распуста“. 33. Топличко учипељско друшлаво. — Ово друштво је састављено од учитеља из Прокупља и срезова прокупачког и добри. чког. Од 40 учитеља из Прокупља и оба среза — тек једна добре трећина уредни су чланови овога друштва, и то већином старији учитељи. Зборно место је Прокупље. Први редовни састанак био је тек 6. марта ове године, — на коме је изабрата ова управа: председник Спасоје Конић из Барбатовца, председник Рајко Ст. Мићић из Житорађа, секретар и благајник Коста Милосављевић из Прокупља; чланови: Хранислав Савковић из Житног Потока и Тома Стојановић из Прокупља.