Učitelj

718 УЧИТЕЉ

8. Прочитано је писмо Обласног Учитељ. Друштва за Врању и околину, којим се шаљу на одобрење Главном Одбору правила, тога друштва.

Пошто су Главном Одбору реферисали Мих. Стевановић и Жив. Јовановић да се ова правила ни једном одредбом не косе са правилима удружења, Главни Одбор их одобрава.

4. Пододбор Учитељског Удружења у Лесковцу јавља о промени управе тог удружења.

Примљено к знању.

5. По писму Обласног Учитељ. Друштва за Чачак и срез трнавски одлучено је:

Да се друштву одговори да је Главни Одбор већ радио на томе да се измени закон о народним школама и побољша учи. тељско стање, па је с тога предао Г. Министру све резолуције које о томе донела ХХУП Учитељска Скупштина.

6. Г. Мих. М. Станојевић уредн. „Учитеља“ чита спремљени нацрт пројекта закона о народним школама, који се претреса, члан по члан.

Овим је састанак закључен.

Секретар, Председник Гл. Одбора, „ив. Јовановић. Урош Благојевић.

РАД ОБЛАСНИХ УЧИТЕЉСКИХ ДРУШТАВА У СРБИЈИ.

—- НАСТАВАК —

31. Кључки учитељска збор. — Зборно је место Кладово у окр. крајинском. Управа друштва није нашла за нужно, да нам се редовно јавља са извештајима о раду, о избору управе о броју чланова и т. д., већ је само послало резолуцију о измени закона, о народним школама, из које се види да је председник овог збора Светислав Ж. Петровић а секретар Милутин С. Мартиновић. Сем ових, на резолуцији потписано је још 18 учитеља-ца. Резолуција гласи:

„1. Кључки учитељски збор налази да је у предлог Милоша Милојевића. народ. посланика о измени закона о народним школама, унесено све што правда и напредак просвете захтевају, а што учитељски ред ослобођава тешког стања у коме се налази.

„2. Збору је пријатно констатовати, да је и овом приликом, као и до сад, из средине Народног Представништва поникао овај и овакав предлог.

„3. Збор се нада, да ће и Краљевска Влада и Народна Окупштина прихватити овај предлог са оном предусретљивошћу, коју српска просвета и учитељство од њих очекују“.

па