Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 121

луција: збор се придружује револуцији Главног Одбора Учитељ, ског Удружења и осталих обласних друштава; усваја предлог закона о изменама и допунама у закону о народним школама посланика М. Милојевића и другова као умесан и потребан; апелује на све другове у земљи да заједнички изводе дело пропаганде за преуређење основне наставе; апелује и на меродавне факторе, да што пре изврше реформу народних школа.

88. Од Алексиначког учитељског друштава пмамо извештај, из кога се види, да је рад његов у овој години био плодан и смишљен. Тако: решено је, да сви чланови друштва. приложе за Учитељски Дом по 10 динара, улажући месечно по 2 дин, и пошто се новац покупи, послаће се Главном Одбору. До 4. марта прикупљено је било 180 дин. Дај Боже, да се и други зборови угледају на овај збор! |

На трећем, четвртом, петом и шестом састанку вођена је ди. скусија и читани реферати о цртању и декламовању у основној школи. Реферате о декламацијама (као примедбе на реферат Л. Мишковића) читали су: Коста Николић и Прока Милошевић. О цртању је говорио г. Павле ЈБотић управитељ учитељске школе, изневши потребу наставе цртања у народној школи, поступност у овој настави код Немаца, показао је велику збирку цртежа, из разних држава, изнео шта и како би требало цртати у нашој школи. После дуже дискусије о овом питању, донета је одлука: „Да сви наставници-це овога збора прикупљају цртеже из својих школа, и да се на једном од идућих састанака изнесе поименце шта се и како у ком разреду има цртати“. у

За декламације решено да се прибере потребан број за један зборник.

Овај збор је ставио себи у дужност, да питања: о писменим саставима, цртању и декламовању, разради тако, како би се тачно одредило шта, како и у ком разреду да се предаје.

"Од већ раније конституисаних друштава, која су у 6—7 свесци „Учитеља“ побројана, добили смо ове накнадне извештаје о раду:

Врањско учитељско друшлаво пријављује своју управу, у којој су: Тома Соколовић председник, Лазар Станимировић ппредседник, Светозар Михајловић благајник и књижничар, Мирко Поповић деловођа, а чланови: Риста Стевановић, Крста Јањушевић, Јелена Јововићка, Зарије Милосављевић и Јанко Бошковић. Послат је Главном Одбору списак чланова (36 учитеља-ца) што је тим више за похвалу, у колико је реткост код зборова, који обично Главном Одбору само јављају, покашто, број чланова а не шаљу списак.