Učitelj

670 У ЧИТЕЉ

марљивост на културни рад и одмерене поступке. Само на такав начин приближиће се учитељ идеалу савременога јавнога радника, који мора свакоме бити приступачан тако, да својим радом обухвати што више оних за које ради. И само такав његов рад биће од неоспорне користи друштву и народу.

Овим, пак, није речено, да учитељ јавним радом у народу запостави свој рад у школи.

На против, у његовом школском раду треба да се ради идеја која ће управљати његовим јавним радом. И као што је учитељ пошао из народа у школу, да тамо унапређује интересе његова, напретка, тако исто треба из школе да изађе у народ, кад год то буду захтевали интереси народнога напретка. Само таквим радом моћи ће учитељ задовољити друштвене и народне интенције. Али на овоме послу народнога култивисања учитељ мора имати потпуно слободно кретање, да би могао што успешније одговорити дужностима свога позива. А то ће бити само онда, кад сви фактори у држави буду једном свесни тога, да је школа једно велико дело у животу човечанства. То су најеклатантније документовали Немци. Њихови просвећени синови реорганизовали су основну школу у чисто народноме духу. Помоћу такве основне школе, која је била чист израз народних потреба и народне тежње, немачки су учитељи успели, да народу уздигну оронули морал. И такав рад немачких учитеља створио је уједињење великога. немачкога народа. Томе епохалноме делу, у животу немачкога народа, одао је достојно признање и гласовити немачки државник Бизмарк у оној познатој аксиоми: Немачки је учитељ ујединцо Немачку !..

Па зар ово није један доказ више, да школа у народу не треба да буде тешки и ропски јарам, него жива установа, у коју учитељ уноси здрава живота, да је управо оживи својим животом, да јој жртвује душу своју, самога себе.

Илузорне су све школске реформе ако темељ школског уређења не стоји на живој и здравој основи. У живој школи постају живи и мртви језици; жива је Школа живот, којим се оживљава дух. Мртва и ледена је школа, која мучи децу голим бројевима, мртвим именима и сувим текстовима. Таква школа убија. дух и гуши у човеку свако живо осећање, затупљује у њему интересовање за живо знање, за живи рад и убија у њему сваку снагу живота.