Učitelj

УЧИТЕЉУ СЕ НЕПРАВЕДНО СУДИ 673

савршено правилној основи. Право изрицање казне одузето је данас, у свима правно уређеним земљама, од једнога човека, који ту казну изриче често под утицајем ћуди, или субјективнога, мишљења појединих органа државне власти, или се та казна изриче у славу некога партијскога разрачунавања. А како је, опет, у нас учитељ најситнија политичка монета, по резону наших по„литичких бирократа, то се он и употребљава, врло чосто, за пот- | кусуравање политичких рачуна. У оваквом, дакле, систему изрицања суда о учитељским кривицама, доводи се у питање начело правде, јер се нема довољно гаранције за објективан суд. Зна се, да учитељ живи у додиру с таквим елементом, који је у моралном и интелектуалнои погледу далеко заостао иза њега, те га, врло често, не разуме у његовом идеалном подузећу, већ се тај, још довољно непросвећени елеменат, дивљачки хвата с учитељем изложен неправедном гоњењу, биће много јача гаранција за правичнију и објективнију оцену учитељских кривица, ако о истима, буде судило више лица. То је начело усвојено данас у свима напредним и модерним државама, па се и код нас мора реализовати. Ово је питање лепо и правилно уређено у малој и сиромашној Истрији. Све кривице учитеља предате су у руке дисциплинском суду, који се у Истрији зове: дисимиплинарни сенат. Овај дисциплинарни сенат састављен је од председника, известиоца и седам чланова. Положај председника у дисциплинарном сенату заузима председник земаљског школског савеза — већа —>; положај известиоца заузима известилац земаљског школског савета; четири члана бира земаљски одбор; а три члана бирају учитељске конференције и они морају бити стални учитељи у МИстрији. Ови учитељи позива у се у седнице дисциплинарнога, сената, кад има да се расправља каква учитељска кривица. Ипак, они су на својој редовној дужности у школи.

Учитељи и учитељице могу се позвати на одговор само у томе случају, ако противу њих стоји писмена тужба, која мора бити потписана било од приватнога лица било од које званичне особе. Непотписане тужбе не смеју се узимати у поступак ни оне тужбе, по којима се учитељи оптужују за национално и политичко уверење.

Тужба, са свима прилозима, ако би их било, доставља, се оптуженоме учитељу, да на исту одговори у року од 30 дана, или евентуално да потписника тужбе оптужи суду за увреду или