Učitelj

674 У ти тв Б

клевету. У овом случају учитељ извештава о томе котарски школски савет, коме је дужан доставити судску пресуду, кад се то дело оконча. Ако суд осуди лице, које учитеља тужи, прекида се после сваки даљи рад по томе предмету.

Ако учитељ у своме одговору на тужбу именује сведоке као доказ о својој невиности, дужан је уз одговор приложити и писмену изјаву тих сведока. Кад се све то сврши доставља се цео предмет котарском школском савету, који, према нађеном стању ствари решава: да ли оптуженога учитеља треба казнити опоменом пли ослободити сваке одговорности; Тако се поступа. у случајевима лакших кривица, Али, ако је кривица теже природе, онда, у томе случају, котарски школски савет предлаже земаљском школском савету, да се кривица дотичнога учитеља упути дисциплинарном школском сенату. Ако се с тим предлогом сложи и земаљски школски савет, онда се, по томе спору, одређује и дан претреса пред дисциплинарним сенатом. На дан суђења позива земаљски школски савет: тужитеља и његове сведоке, ако их је именовао у тужби, па онда оптуженога учитеља и његове сведоке, ако их је назначио у своме одговору на тужбу. Ови се позиви морају предати бар на 30 дана пре одређенога. дана за суђење.

Тужени а и тужитељ могу да доводе на дан суђења и друге сведоке, само их морају пријавити дисциплинарном сенату на три дана пре суђења. |

Бранилац оптуженога учитеља може бити не само адвокат већ и учитељ, који стално служи у Истрији.

Дисциплинарни сенат испитује, на претресу, тужитеља, туженог и његове сведоке. Чланови дисциплинарног сената, оптужени и његов бранилац, имају права да стављају сведоцима питања, ако добију зато дозволу од председника, што то увек бива. Завршну реч добија оптужени и његов бранилац.

На суђењу се води записник. Кад се заврши претрес сенат се повлачи и доноси пресуду. Противу те пресуде може се незадовољна страна жалити централној просветној управи.

Сви трошкови око овога суђења падају на терет земаљскога. школског фонда. Но у случају, ако се оптужени учитељ ослободи сваке одговорности, сав трошак плаћа тужитељ. Он у томе случају, плаћа и браниоцу оптуженога.

Тако је то важно учитељско питање уређено и скинуто с дневнога реда у маленој Истрији.