Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 887

Да се ова породица, према правилима не може примити у дом, али ће се Главни Одбор заузети на надлежном месту да јој се одреди помоћ. На овоме ће радити председник и П. Ђурић.

4. Прочитано је и примљено к знању писмо Књажевачког Учитељског Збора да је за варош Књажевац и срез Заглавски образован Учитељски Збор и изабрана управа. :

5. Пошто је саслушан извештај секретара: да су правила Жичког Учитељског Збора у сагласности са правилима Учитељског Удружења, одобрена су.

6. По писму управитеља Учит. Школе у Неготину решено је:

Да се из благајне Удружења пошље фонду ученика те школе 50 динара.

7. За овим су прочитани реферати о „Помоћницима“.

Реферата је било три: гл. Ог. Душана Рајичића референта за основну наставу, Мих. Стевановића и Анте Младеновића учитеља.

Према поднетим рефератима „Помоћница“ за !. разред не одговара ни уколико намењеном циљу; а „Помоћница“ за П. разред, и ако је боље израђена ипак би имала да претрпи осетне измене, па да се може оштампати као издање Учитељ. Удружења. Једно због тога, а друго што је израђена без икаквих илустрација Главни Одбор је решио:

Да се оба рукописа „Помоћнице“ и за 1. и за П. разред одбију. Г. Р-г Рајичићу одређен је хонорар од 40 дин. а г. Младеновићу 50 дин. за реферисање. Г. М. Стевановићу није одређен хонорар по његовој усменој жељи.

8. По предлогу Мих. Стевановића решено је:

Да Учитељско Удружење позове све учитеље-це да прикупљају за Свесловенску Хигијенско - Педагошку Изложбу у Петрограду и да их шаљу непосредно овд. одбору за ову изложбу.

Управа одобрава управнику музеја да са Мих. Стевановићем одабере из музеја удружења оно што има вредности за ову изложбу и преда одређеном одбору.

Секретар Председник Главног Одбора

„Жив. Јовановић. Урош Благојевић.

ЗАПИСНИК ХХХЈУ СЕДНИЦЕ

Управног Одбора Учитељ. Удружења. 3. марта 1912. год.

Били су: Урош Благојевић, Ил. Радосављевић, Дим. Ј. Соколовић, Милутин Радоњић, Мих. Милошевић, Гв. Јовановић, Станковић, Дим. Пауновић, Ст. Ђорђевић, Ђорђе Којић, Љуб. Марковић, Васил. П. Стојановићка, Богосав Вукићевић, Гр. Аџемовић, Ник. Михаиловић, Мил. Луковић, Ант. Младеновић, Пера Ђурић, Ант. Стојиљковић, Срдан Новаковић, „Светозар Живковић и Жив. Јовановић.

1. Прочитани су и примљени записници ХХХШ, ХХХМ и ХХХМ седнице Управе Учитељског Удружења.