Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 897

Да ново изабрана управа тога збора остане у важности пошто је већина чланова удружења у томе срезу изгласала неповерење досад. управи и изабрала ову нову управу.

Од досад. управе тражиће се још једном да у најкраћем року пошаље удружењу примљене прве уплате по 10:80 дин утемељачког улога.

4. Одобрено је да се изда Јов. Јовановићу благајнику .Министарства Просвете 39 д. на име хонорара за штампан рад у „Учитељу“ од прошле школске године. У исто време примљена је његова изјава да се уписује за утемељача удружења са улогом од 50 динара.

Секретар | Председник Главног Одбора

Ж. Јовановић. Урош Благојевић.

ЗАПИСНИК ХИП СЕДНИЦЕ

Управе Учитељ. Удружења. 30. априла 1912. год.

Били су: Урош Благојевић, Ил. Радосављевић, Дим. Сао вић, Мих. Милошевић, Ст. Ђорђевић, Мил. Станковић, Свет. Живковић, Гв. Јовановић, Дим. Пауновић, Мил. Радоњић, П. Ђурић, Гр. Аџемовић, Ант. Стојиљковић, Мил. Луковић, Ђ. Којић, Савка Радичевић, Ант. Младеновић и Ж. Јовановић.

1. Урош Благојевић и Мил. Станковић извештавају управу да су, према решењу Глав. Одбора, присуствовали свечаном освећењу цркве у Глоговици, коју је подигао Ђ. Вајферт.

Управа је саслушала овај извештај и одобрила да се из благајне изда 160 дин. на име путног трошка ова два изасланика, по њиховом поднетом рачуну.

2. По предлогу Главног Одбора о спору у Јадранском Учитељском Збору и о некоректном поступању досадаш. управе тога збора развила се подужа дискусија, па је решено:

Да се дефинитивна одлука по предлогу Главног Одбора за овај спор у Јадранском Учитељском Збору донесе друге седнице.

3. Ст. Станишић извештава Управу да је прегледао све рукописе поднете за књигу, коју ће Удружење издати ради обавештења о школским и учитељским приликама у Србији, и да је нашао да су сви подесни за ову књигу.

Управа је саслушала извештај и решила да се ова књига оштампа у 1000 примерака.

Рукописи ће се хонорисати по 48 дин. од штампаног табака. Штампање да се плати највише по 40 дин. од табака.

Овим је седница закључена.

Председник“ Надзорног Одбора, Председник Главног Одбора, Ил. Радосављевић. Урош Благојевић. Секретар,

Жеив. Јовановић.

УЧИТЕЉ ; 59