Učitelj

898 УЧИТЕЉ

ЗАПИСНИК ХШУ СЕДНИЦЕ

Главног Одбора Учитељског Удружења. 5. маја 1912. год

Били су: Урош Благојевић, Илија Радосављевић, Дим. Соколовић, Мил. Радоњић, Ант. Младеновић, [. Ђурић, Свет. Живковић, Стева Ђорђевић, Мих. Милошевић, Дим. Пауновић, Бог. Вукићевић, Гвозд. Јовановић, Јов. Вуксановић, Њ. Којић, Ант. Стојиљковић, Милут. Станковић, Милева Антоновићева, Васил. Станковићка, Мил. Луковић, Гр. Аџемовић, Васа Симић и Жив. Јовановић.

1. Прочитан је и примљен записник ХЛ седнице с додатком да је на тој седници решено да се за пансионат набаве постеље (по два ћебета, застирач, јастук) за 830 кревета. О цени ове постеље да се извести г. г. П. Ђурић, Св. Живковић, Гв. Јовановић и Милор. Ђукановић, па да реферишу управи ради коначне одлуке.

2. Прочитан је и примљен записник ХИ седнице Управе Учитељског Удружења.

3. Повела се реч о томе како би се по мању цену одводила вода из сенгруба у дому.

После дуже дискусије решено је:

Овлашћују се г. г. Урош Благојевић, Ил. Рана ни. П. Ђурић да у споразуму са инжињером ураде што за најбоље нађу да се вода из сенгруба по мању цену одводи.

4. По предлогу Главног Одбора: да се призна новоизабрана управа Јадранског Учитељског Збора којој је председник г. Божа Радуловић, пошто је на збору од 8. априла, пред изаслаником управе удружења, већина чланова тога збора који су и чланови Учитељског Удружења, гласала за ту новоизабрану зборску управу и пошто је досад. управа тога збора некоректно поступала задржавајући од 28. децембра до месеца маја прве уплате утемељачког „улога од 9 тамошњих учитеља — решено је:

Усваја се у свему одлука Главног Одбора.

5. По предлогу председниксвом да се одреди дан за освећење дома, решено је:

Да се прво уреди музеј па потом да се одреди дан за освећење дома.

6. Управник музеја тражи да му се одобри кредит да би урамио слике из старог и новог завета, оправио и офарбао све ормане

у музеју, набавио лепу и велику слику добротвора Учитељ. Дома.

Њ. Кр. В. Престолонаследника, извршио је неке набавке најпотребније за музеј. Ради потпуности музеја тражи још да се уступи музеју из књижнице удружења слике знаменитих Срба, по његовом избору и да се уступе музеју све историске слике из дома. Управа је решила да управник музеја са г.г. Ил. Радосављевићем, Гвозд. Јовановићем, Гр. Аџемовићем, Дим. Соколовићем, Маром Кокановићевом и Милевом Антоновићевом израде и поднесу управи предрачун суме која би се имала издати за уређење музеја и оправку дома, па ће се онда донети одлука по тражењу управника музеја.

7. По тражењу г. Боке Карајовановића да му удружење ис-

НИТ Пн аи