Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 899

плати досуђењу награду за 14 меница удружења, за које је тражио наплату судским путем, решено је:

Да му се ова награда у суми од 410 динара исплати, пошто преда удружењу све ове менице и судска решења.

8. По понуди Јов. Телебаковића да му удружење откупи 716 слика знаменитих Срба ХЈХ века, решено је да реферише о тој понуди Управи одређени одбор за музеј.

Овим је седница закључена.

Председник Надзор. Одбора, Председник Главног Одбора,

и. Радосављевић. ; Урош Благојевић. Секретар, „ив. Јовановић.

ЗАПИСНИК ХТУ СЕДНИЦЕ

Управе Учитељ. Удружења 12. маја 1912. год.

Били су: Урош Благојевић, Ил. Радосављевић, Дим. Соколовић, Мил Радоњић, Бог. Вукићевић, П. Ђурић, Јов. Вуксановић, Ант. Стојиљковић, Дим. Пауновић, Ст. Ђорђевић, Ант. Младеновић, Мих. Сретеновић, Гв. Јовановић, Милут. Станковић, Мих. Стевановић, Свет. Живковић, Мил. Луковић, Милева Антоновићева, Васил. Стојановићка, Савка Радичевићева и Ж. Јовановић.

1. Секретар је прочитао записник седнице овд. чланова извршног одбора од 10. ов. месеца, по коме се предлаже Управи Удружења да настане код г. Министра Просвете и Народне Скупштине, да, ако ова буде у овом ванредном сазиву дуже радила, учини бар измене у закону о народ. школама, и то: да се одмах уведе стални школски надзор, да продужно школовање буде обавезно и да се повећају учитељске плате и станарина, све онако како је пројектом предвиђено.

Управа је усвојила у начелу овај предлог извршног одбора стим, да се претходно председништво Главног Одбора и чланови извршног одбора известе, докле ће радити Народна Скупштина у овом ванред. сазиву, потом ће, ако буде ова дуже радила, Управа Удружења предложити г. Министру које би измене требало извршити, ако се не може цео пројекат изнети на решење.

2. Саслужан је извештај управника Дома како би се одводила вода из сенгруба по мању цену, па је решено: да се управник извести по којој би се цени нашао сталан сакаџија да носи воду која из Дома иде у сенгруб.

3. По молби Константина и Милана Богдановића ђака учит. школе решено је:

Да се известе да Учитељско Удружење по правилима, позајмљује новац само учитељима и да је, ради њих учинило позајмицу њиховом оцу.

4. По писму деловође школског одбора округа Тимочког решено је:

УЈ6