Učitelj

900. УЧИТЕЉ

Да се упита Милан Смиљанић, да ли је примио претплату на „Учитељ“ и „М. Србадију“ за 1910—11 школ. год. од свих школа у том округу, па ако ју је примио, да се шаљу и „Учитељ“ и „М. Србадија“ за ову год. свима школама по акту деловође школског окружног одбора.

5. По молби Спасеније П. Убавкића да удружење откупи радове њеног пок. оца за украс Дома, решено је:

Да се извести да удружење за ово нема за сад буџетске могућности. 6. По извештају Мил. Антоновићеве, Мил. Ђукановића, Ант. Младеновића и благајника о приходима и расходима благајне удружења за мес. март и април решено је:

Да Главни Одбор потпише рачун за ова два месеца.

7. Како ће се на дан 10. и 11. јула ов. год. одржати у Кракову скупштина словенских учитеља у Аустрији, решено је:

Да се не ову скупштину пошље, као изасланик Управе Учитељског Удружења, Јован М. Поповић учитељ, и да му се на име путног трошка да 80 д. стим да бесплатно пошље извештај Удружењу са ове скупштине.

8. По писму Бор. Р. Младеновића решено је:

Да се Управа удружења не може залагати за оне учитеље-ице који нису чланови удружења и који се сами не обраћају удружењу.

9. По предлогу председниковом одређен је хонорар од 50 д. уреднику књига ради обавештења о школским и учит. приликама.

10. По предлогу раније изабратог одбора одобрено је да се: из благајне утроши 1000 дин. за уређење музеја.

Овим је седница закључена.

Председник Надзорног Одбора, Предселник Главног Одбора, Илија Радосављевић. Урош Благојевић. Секретар ' „Кив. Јовановић.

Скупштина српских учитеља у Босни и Херцеговини.

У недељу 20. ов. м. сазвана је скупштина српских учитеља, која је и одржана у сали Српске Школе у Сарајеву. Скупштина је била слабо посјећена, јер је крај школ. године кад учитељи имају највише посла, а и многе су општине ускратиле допуст својим учитељима.

Предсједник Главног Одбора г. Ристо Шушлић, отворио је скупштину и поздравио присутне другове и другарице и предложио је избор скупштинског часништва, те су изабрани: за предсједника г. Милош Попара; за подпредсједника г. Јово Петровић; за перовође гца Криста Ристићева, Петар Стефановић, Лазар Гаћеша и Б. Ракићева, из Б. Поља. Верификатори Коста Травањ и Сојка Чајкановићева. Редари: Мита Николић и Сава Новокметова.