Učitelj

158 Учитељ

отклонити све сметње, које стоје на путу зближења међународног а у школи специјално оне уџбенике, који развијају уски патриотизам, на темељима мржње и освете према другим народима.

Како су француски другови повели борбу за измену старога духа у школским уџбеницима и докле су отишли у. том погледу разлаже нам опширно ова књижица. Ко се заинтересује овим питањем, нека се обрати Уредништву „Учитеља“ које ће му дати инструкције како да до ње дође.

Историска настава и дух интернационале (1 Епзеготететт де Ра годте е! Резрги теетпапопаћ. Веома активно и са пуно уверења у свој идеал, с дана на дан, расте армија просветника, која све јасније истиче идеју мира и интернационалне кооперације. То је један непобитан факат, који се не може оспорити. Пацифистички покрет јасно је нагласио, да васпитање има да буде пресудни фактор за остварење новог интернационалног покрета. -

У области васпитања, највеће сметње за уклањање рата и искорењење психичких влакана у том правцу, леже у школским уџбеницима, а нарочито у уџбеницима историје. Отуда васпитачи и пацифисти улазећи у дух, који влада у једној школи при решавању овога проблема, спотичу се на прво место о питање историске наставе уопште.

Напор који је учињен у том погледу, и који се још увек наставља до дефинитивне победе у корист пацифистичког васпитања, јесте предмет најразличитијих манифестација, да се тек данас могу поставити прави основи његова порекла и његова развоја у току последњих десет година.

Први, који су дигли глас противу шовинистичких уџбеника, уџбеника који изазивају мржњу и народне предрасуде били су пацифистички конгреси. Један од ових скупова који заслужује да се нарочито помене, био је скуп васпитача, који је сазван у Женеви 1919. г. од стране Интернационалне лиге жена за Мир и Слободу. Он је сазван иницијативом Жан-Жак-

Русовљевог института.

Препоручујемо ово дело нашим читаоцима у најбољој

намери да их упознамо са једним од врло актуелних питања.

Тих. ГА. К.