Učitelj

Комплексна настава 1 разреда основне школе 915

о Излет у шуму

а) Упознавање дрва: опредељење врсте и особина; величина; начин слагања; стругање и цепање дрва. Слагање у хватове. Хват за пренос. Куб, хват и кубни метар дрва.

6) Запис деце. Шта смо видели у шуми»

в) Приче: „Како смо стругали дрва» Загонетке: „Лежи ован; на њему нема толико вуне колико рана“ (пањ).

Измишљање нових загонетака. Решење и записивање загонетака.

г) Таблица множења и дељења са 7; вежбања у форми: (ОБ 34 27 1 о О:

Задаци који се односе на преношење дрва.

3 Излет:на дрвару

а) Куповина дрва на дрвари. Радови на дрвари. Газда дрваре, продавци; истеривање дрва на двориште. Одакле се дрва дотерујуг Главна средства за дотеривање дрва у вароши су сплав и шлепови. Дрва у производњи (купују се за пекаре, лађе, локомотиве).

Дрва у већим државним установама. :

6) Колективно састављање и записивање приче: „Шта смо сазнали на дрвари>“

в) Писмени рад: „Дрва“ „Ја сам с оцем пошао на дрвару (Зашто) Отац је разумео објашњење (19 чему) Отац је купио 5 хвати (чега») ит. д..

г) Индивидуалне слике деце о раду на дрвари (стругање, цепање, слагање дрва, воз с дрвима и друго). Исказивање садржаја слике са 2—3 реченице.

д) Писмени задатак: дебео, сув, дугачак, стари и друге речи, које значе каквоћу дрва. Наћи и написати речи са њима супротним значењем по обрасцу: дебео — танак.

ђ)у Задаци: превожење, куповање дрва у друштвеним и приватним дрварама; цена дрва разних врста: куповина на велико и на ситно; цена превоза.

.

4 „ премање. дрва

а) Како се сече дрвог Делови дрвета, који се делови употребљавају за горивог Како од дрвета постане цепаница > Стругање, цепање дрва, ивер и струготина. Услови зимске сече. Довоз до речних обала, сплавови. Преношење водом.