Učitelj

Почетна настава читања и писања 695 |

У писаним словима не постоје чисто усправне црте. Зато треба децу навикавати да усправне црте пишу мало накренуте горњим крајем удесно.

При писању ових црта треба много водити рачуна, да деца тачно знају одакле почиње свака црта и где се завршава. Ако би овде деца грешила, те ће грешке ометати доцније писање речи.

Поред ових црта које су главне у писању треба вежбати децу и у писању тежих црта, које су разне комбинације ових.

Због ове разноликости у цртама деца ће заволети писање и честе вежбе ће учинити да доцније на буквару деца лако и лепо пишу.

Због несигурности деца држе писаљке врло стегнуто, те их од тога треба одвикавати. Таквим држањем писаљки она упропасте таблице, а због скучености навикавају се на споро и тешко писање. Због овога у прво време не сме се захтевати од деце да пишу танке и дебеле црте, све док не почну да пишу пером. Пре него што почну да пишу објасни им се како треба да седе, како да држе руку и таблицу.

Ако се овако буде обавила ова припрема на буквару неће бити никаквих тешкоћа. Слова па и она најтежа ићи ће лако.

Време у коме се обавља и свршава ова анализа биће довољно да се и ова припрема заврши. Деца ће се за ово време темељно

извежбати и кад се буде прешло на буквар деца ће бити способна да одмах пишу.

П Извођење

Чим се заврши припрема за читање и писање треба прећи на праву наставу читања и писања. Потребно је упознати децу са самим актом шчитавања.

У нас се шчитавање изводи двојако: слоговно шчитавање и шчитавање целих речи по гласовима. Још на први поглед могу се увидети све незгоде слоговног шчитавања. Сам различити поступак при шчитавању отворених и затворених слогова у многом отежава рад и нагони нас да не примимо овај начин шчитавања. Ка

Код шчитавања целих речи по гласовима ствар је другачија. Ако сугласницима дамо равноправност са самогласницима дете ће лагано отежући сваки глас прочитати сваку реч не мењајући тон. На овај начин без великих тешкоћа извежбаће се деца у шчитавању. Обрада слова је најглавнији део. Са шчитавањем се може отпочети тек кад се обраде два слова.

У свим букварима отпочиње се са самогласницима, јер су они тонови.

Згодно је предавање о слову пропратити каквом причицом коју деца знају.

Узећемо глас и слово а.