Učitelj

'634 Књижевни преглед

С) Нове књиге и листови

Стјепан М. Заниновић: Приручник за школу рада. Загреб, 1938 год.

Нови педагошки покрет који захтева реформу наставе у правцу завичајне, укупне и радне наставе и код нас полако али стално крчи себи пута. Све је више педагошких књижевних дела у том погледу, која могу корисно послужити наставницима у њиховоме раду нарочито као потстрек за размишљање о напредном школском раду. Једно такво педагошко практично дело јесте и Приручник за школу рада, књига г. Стјепана М. Заниновића, учитеља и тајника Обласног одбора Подмлатка црвеног крста у Загребу, познатог нашим читаоцима по сарадњи на „Учитељу“. Г. Заниновић је запазио, да се теориски ипак прилично излагало питање напредне наставе, али да се у пракси нису до данас довољно разјасниле и практичке примене ових теориских излагања. Зато се он у овој својој књизи бави самим радом и то онако како га је он у својој школи изводио "ослањајући се на напредну педагошку теорију. Нарочито је хтео да покаже како се проводи принцип школе рада у најтежим школским приликама у школама са пренатрпаним бројем ђака. Многи школски радници изјављују, да би радили по новим педагошким принципима, али да немају свега што им је за такав рад потребно; а и сами теоретичари изјављују да су за такав рад потребне прво дубоке претходне реформе саме школе. Ма да је то истина и да би било много боље када би се све то остварило, али се не може чекати на то, јер би било врло дуго; ипак се много што шта може урадити једновремено са поступним мењањем садашњих школских прилика само кад се жели то урадити. Нека се опази само воља за увођењем бољег школског рада, па је довољно. У том погледу "ће наставницима овај г. Заниновићев Приручник добро послужити. Набавља се код писца, Загреб, Јуришићева бр. 3.

Јосип Рукавина: Сибирски сунцокрети и Бродоломник на Леденом мору. Издање Књижарнице Рад. Д. Ћуковића, Београд, 1983 г. Цена по 8 динара.

Нова књижарница Радомира Д. Ђуковића у Београду, по своме прегаоштву у издавању нових научних и белетристичких књига, труди се да остане међу првим нашим издавачким књижарницама, каква је била и раније под старим именом „Рајковића и Ћуковића“, ма да су прилике за овакав рад уошште доста тешке. Тако је ту скоро издала под серијом Нева књижница, чији је главни уредник г. Драг. П. Илић, ове две књиге г. Јосипа Рукавине, наставника Грађанске школе у Загребу. У „Сибирским сунцокретима“ је писац у "приповеткама изложио своје успомене, које је стекао у Русији као ратни заробљеник. У њима се излаже живот у Сибиру, у коме је пи он за време ропства баш и живео. У „Бродоломнику на Леденом Мору“ су пак приповетке са Леденог Мора, као: Успомена старог

са а а ава >