Učitelj

636 Књижевни преглед

деци скопске ђевреке — жена да му ископа очи!“... итд. описивање све на тако жив начин. Књигу „Нашинци“ препоручујемо читаоцима.

Драг. Н. Ивановић: Наши писци нашој деци. Издање књижарнице Радомира Д. Ћуковића. Београд, 1983 г. Цена 12 динара.

Ова је књига у ствари строго пробрана антологија приповедака наших старијих приповедача: Петра Кочића, Милована Глишића, Лазе Лазаревића, Светозара Ћоровића и Јанка Веселиновића. У њу су унете целе приче њихове, погодне за децу нижих разреда гимназије али од интереса и за ђаке старијих разреда основне школе као и за народне и грађанске школе. Од пет наведених писаца дато је девет приповедака и један одломак из романа. Поред сваког писца дата је и кратка биографија као и најважнија дела која је написао. Књига је препоручена од стрне Министрства просвете. Технички Це лепо опремљена.

Драгутин Костић: Меда Међедовић и Цар Цин-ци-лин и његов: главни мандарин Бом-бо-лом. Издавачка књижарница Радомира Д. Ћуковића. Београд, 1933 г, Цена по 6 динара.

Обе ове књиге илустроване су и удешене за децу. У првој књизи говори се о Меди Међедовићу, приватном дедективу цара Радована Деветог. Меда Међедовић никако не може да се одмори, већ вечито путује и то преко своје воље, и онда се изнаша његово путовање које је врло занимљиво за машту дечју. Друга књига „Цар Цин-цилин“ упознаје читаоце —- децу — са једним стародавним кинеским. царем, који је некад владао свом Кином, са својим славним мандарином Бом-б60-лом-ом.

Сретен Динић: Исус Христос као народни просветитељ, предавање држано на народним универзитетима у Лесковцу, Јагодини и Нишу. Лесковац, 1933 г.

Има људи којима је мисао о просвећивању народа и сам рад на просвећивању народа саставни део живота. Они су се живећи у народу и радећи на његовом препорођају и срећи његовој толико сродили с њим, да осећају неодољиву потребу да увек буду у вези с народом и да га увек подижу у кулурном погледу. Такав је културни радник увек био и остао и Сретен Динић, учитељ. Из такве потребе је он написао и ову своју књигу „Исус Христос као народни просветитељ“, у којој су обрађени многи васпитни и културни моменти у вези са животом и радом Исуса Христа.

Владимир Р. Ђорђевић: Хорови у два и три гласа. Београд, 1933 г. Цена 12 динара.

Познати наш композитор г. Владимир Ђорђевић, који је први почео да ради на дечјој музичкој литератури, сад нас је понова обогатио још једном новом књигом: Хорови у два и шри гласа за омладину. У књизи су заступљене народне и уметничке песме.