Učitelj

208 Велимир Р. Дамјановић

апстрактно формулисаним правилима“ (С. Хесен), јер такав рад нема никакве веће вредности ни за развиће снага ни за стицање метода. Са овог новог гледишта, ученицима треба дати прилике за пун стваралачки рад, како би стварајући вежбали своје снаге и задобијали метод рада.

Савремени наставни принципи “ изради модерних буквара

— од Велимира Р. Дамјановића —

Увод. — Пре него што би поставили питање о почетном читању и писању, морамо се претходно упитати: да ли треба учити „читање па писање, или писање па читање, или упоредо читање и писањер ; Да би правилно одговорили на ово питање, морамо знати: да "ли је за децу лакши акт читања или акт писања. Експерименталним испитивањима доказано је, да је за децу лакши акт читање од акта писања. Писана су слова комплициранија од штампаних слова. Код писања дете спаја слушну претставу гласа са визуелном сликом гласа — односно писано слово, које је као визуелна слика "сложенија и тежа за схватање, него ли слика гласа односно штампано слово. С обзиром на принцип поступности, деци треба претходно дати лакше ствари па теже; те стога стојим на становишту, да треба почети са обрадом штампаних слова, као лакшим за децу од писаних слова.

Горе смо објаснили, да треба почети обраду са штампаним словима и зато изнели потребне разлоге. Сада настаје питање, да ли треба да радимо одвојено штампана слова од писаних слова, или да овај рад буде упоредан. Да би овде узео правилно становиште морам се поново послужити начелом поступности; наиме, и овде треба рашчланити и упростити обраду слова. Стојим на становишту да треба да се врши одвојена обрада штампаних слова од обраде писаних слова, јер смо тиме одвојили наставу читања од наставе писања слова, чиме смо упола деци олакшали тежину букварске наставе — у области обраде слова.

На крају остаје ми да објасним питње, која су слова лакша за полазак: да ли велика штампана слова, или мала штампана слова Код деце је крупна мускулатура раније развијена од ситне мускулатуре. Затим, код деце крупни покрети руку преовлађују над ситним покретима руку. Зато је потребно почети са обрадом великих штампаних слова, где се употребљавају крупнији покрети и крупнија мускулатура, па постепено прелазити на мања слова — са мањим контурама и мањом мускулатуром. Даље, велика штампана слова имају веће контуре од малих штампаних слова, те стога се и лакше запажају од малих штампаних слова. Велика