Žena

ВН БРЕНА 518

испуњена је са изводима из дела наших старих и новијихи најновијих књижевника, и читалац дознаће бар оно што је најглавније о словенском и српском језику, о словенској буквици, како се ширила српска књижевност ит д. По себи се разуме, да се писац осврнуо и на дубровачку књижевност, па и на илирски покрет. Ликови наших књижевника мали су, али ипак доста добри, а језик је леп. Наше читатељке познају и језик и сладак начин писања писца ове књиге из његових чланака, који су излазили у „Жени“.

Иако у овој књизи — као што сам писац вели — није обухваћено све оно градиво и штиво што би се могло унети, јер би уџбеник испао веома велик, ипак смо овом књигом добили не само уџбеник за српске више девојачке школе него смо добили у најкрупнијим потезима историју српске књижевности за наш женски свет. А која год Српкиња прочита ову књигу, нема сумње да ће јој се овај предмет осладити и да ће се у њој пробудити жеља, да се још ближе упозна са српском књигом и њеном историјом.

Марија код ујка доктора на селџ књига за родитеље од Др. Макса Окер-Блома, доцента школске хигиене на университету у Хелзингфорсу. По одобрењу писца с немачког превела Јулка Јањићка, учитељица. У Новом Саду, електрична штампарија дра Светозара Милетића 1911. Цена 1 круна (1 динар.)

%"

Разне белешке. Српска задруга домаћица у Сарајеву.

У Сарајеву је основана задруга домаћица са задатком, да васпитава и образује од ондашње женске сиротиње добре слушкиње. Нема сумње, да је ово корисно по оне, које већ морају у службу. Све се мора учити, а задруга домаћица стара се, да се на курсевима не обучавају женскиње само кућевним пословима, него да сеи умно развију и морално учврсте.

Предавање о домазлуку. На лондонском универзитету створиће се нарочито оделење, где ће се предавати о домазлуку. Та велика школа