Žena

164 МАСЕ Но

без деце, јер немају новаца. Њих капитал експлоатштше као раднике, па и не долазе до тога да своју расу размножавају.“ ")

„Љубав као повод браку је изузетак Хиљаде младих људи из добро ситупраних. породица у време, кад св у њима јављају нејасни наговештаји новог осећања, — не налазе нп од куда потпоре за то развиће, упућени су да се старају за своју материјалну будућност. Будућност њиховог полног живота оставља се доцнијим временима, кад се збрине материална еквистенција, сврши "школа, умножи капштал п т. д. Ти млади људи у то доба не добијају никаква васпитања, никакве хране за своја нова осећања о добром миразу, о богатој женидби. А ничим незаувдан полни нагон води у с-кеуалне прљавштине и РАНЕ сва племенита осећања праве љубави.

Тако је то по правплу у. имућнајим ситно-грађанским п ннтелигентним круговима, У нижим класама је новчани брак готово. непознат. По правилу радник се жени из наклоности, али ни овде, у браку, не фале раворавајући узроци. Богат благослов децом ствара бриге и муке, врло ве брзо повраћа невоља. Болест п смрт су у рздничк.м породицама често виђени гости. ЉБевповлица доводи беду до врхунца. Трговачке п индустријске кризе га остављају бев рада, увођење нових машина или начина рада избацује га као прекобројног на калдрму; ратови, неповољни царински и трговински уговори, увођење нових индпректних пореза, кавне послодаваца због рада на својим начелима и т. д. — ништи њихову екзис тенцију или их тешко штети. Чав наступа једно, час друго услед чега се чав дуже, час краће време постаје безпосленим, т.ј. гладним, Несигурност је сигнатура његове еквистенције Такви удари судбине

стварају _ нерасположење и огорчење, а то расположење избија најпре у домаћем животу, нарочито ако се сваког дана и сваког часа захтева оно, што је најпотребније, а тито је немогуће испунити. Свађа и преппрка избијају. Рупна брака п породице је последица“.3) 7) А“ Когећ зехиеЏе Егасе стр. 334. У А. Веђе!, Реге Егаџ ипа Зоманатиз стр. 125.