Žena

НА СЕОБЕ 411

стрпљења — све заблуда и лаж. У осталом, чини ми се, да овдје није никако мјеста претресању ма какве теорије и да је боље покушати да се ове душе разуму без многог баналног понављања. Ово 16 вјежбање интелектуалне гимнастике, чија је корист та, што се извија њен појам с погледом на одвајање, за њеколико тренутака, католицизма једне Наталије Наришкин, прије него што се потпуно испита безазленост, наивност, једне Марије Башкирчеве. ј. Побожна: Наталија Наришкин.

051 сагтаз, 1 Оеџ5 (Гдје је милосрђе, ту је и Бог.)

Она бјеше племените крви, будући да јој отац, Г. Ђорђе Наришкин, био потомак мајке Петра Великог. Своје дјетињство провела је у путовању по јевропи, јер здравље њених родитеља бјеше поремећено, па не могаху трпјети јаке зиме и сува љета Русије. Наталији бјеше 15 година кад јој отац „умрије у Соранти. Тео. који би је у тој елоси сусрјели, бивали су сасвим ожалошћени озбиљношћу њеног блиједог лица, које даваше израз црних хаљина једне сиротане. Она већ иђаше по свијету, али више од нужде, него ли задовољства ради.

„Више пута на забавама, које даваше мој отац , прича једна од њених пријатељица, Маркиза од Фосати, „она напушташе салу са мојом сестром и обје иђаху у капелу, да тамо посвете неколико тренутака прибирању мисли и молитви“. Својим плавим очима и русом косом, бијелом бојом лица и лијепим стасом, изгледаше као да је понизношћу обучена. Много њих видјећи је на забави замишљену, угвијељену, мишљаше или говораше: Заиста, овој је младој дјевојци фивиономија им држање, као на дан трвог тричешћа.

И ако одгајена у вјери православној, она, ипак, посјећиваше једно католичко друштво. Чланови тога друштва, као, Гроф Родолф Манстер, син славнога писца „Папе“, доцнија Госпођа Аугуст