Žena

ВП ЕНА 548

Радијум се не једе и не пије као лек. Он би убио. Кад је госпођа Кпријева радила са радијумом, управ са рудама у којима је било труни радијума, ивлпви радијума, његови зраци, орањавили јој прсте и створише чворуге. Бекверел имао је у џепу од прелука мало радијума, па су му зраци радијума направили рану кроз одело. Тако су се уверили о снажним утецајима радијумових зрака.

До данас се држало у науци, да се атоми не могу никако даље парчати. Да су то најмања тела. Алп радијумови атоми парчају се, сваки атом избацује из себе електричке зраке, електроне, који су тела. Тих електрона који нису више радијум него излив радијума (еманација његова) има у води, у зраку, у вемљи. За такве зраке и за такву воду веле да су радиоактивни. А тај радио-актпвитет лечи, освежава п оживљава.

Јозеф Штеп, управник рудокопа у Јоахимову тврди, да у Јоахимову има толико излива радијума, да у тамошњем зраку има 26 волти у 15 минути, А другде, нарочито у низинама има само 2 волта. Што је ближе Алпима, све има више у зраку излива радијума. У томе данас тумаче лековитост брдскога зрака, а нарочито појединих предела. Где је више у зраку еманацаје, тамо тај зрак више оживљава, па и лечи. Та еманација улази у мањој мери у наше тело. Тако је и с водом. У водама, изворима, у Јоахимову има врло много еманације, радпо-активитета, снаге радијума. Та је снага у разним изворима Јоахимова равна. Од 750 волти до преко 12 хиљада волти, Карлсбадске воде имају највише 885 волти, Марпенбад 156 волти; друге воде мање.

Држе, да је еманација у свима тим водама лековита. Да у Карлсбадској води н. пр. нема толико ивлпва радијума п снаге његове, не бп било могуће да наше тело сварп онолику со, која је у тим водама. Тиме би било протумачено: — Зашто н. пр. није свеједно пити карлсебадску воду на извору и пити је из флаша код куће. Јер се пзлив радијума у води стално губи. Већ за 4 дана изветрп половина, па тако даље.