Žena

544 ВЕРЕНА

Многи лечнаци лече том водом ревматизам и болести у вглавковима, далеко од Јоахимова. Када је шаљу на страну, бива то у малим стакленим цевима, из којпх је изгоњен ваздух, јер се тако мање еманације пагуби.

У Јоахимову лече купањем радисанривне воде: Окушао сам то купање, али ми дадоше најслабију воду, јача се добија постепено, Лече инхалацијом, удисањем радпоактивног зрака. У дворанама где је тај врак, може се лепо седети и читати. И лече осветљавањем радиоактивних зрака. Ти зраци управЗНАНННЕИН мина (шекеар пола поништавају болесна ткања у телу, убијају бациле. Тим начином лече рака, лишајеве и друге кожне болестп.

спрва нису пмали меру за јачину тих врака, те се догађале несреће. Но сада имају тачну меру. Радпјумови зраци упливишу јако на раствор соли. Та со мења боју према јачини радијумових врака. И кад раствор соли осветљују у истој даљпни као и болестан део човечијег тела, могу по боји солног раствора тачно знати јачину зрака п удешавати по потреби,

Могу се купшти и неке кесице у којима пма отпадака од уранита. Кажу, када се са вечера метне таква кеспца на болесно, ревматично место, до ујутру прође бол, пли бар умиве. Еманација радијума излечи. Но такве кесице не продаје управа купатила. А рудари, или њихова поверенпци, који продају те кесице, причају, да су рудари давно зналп ва лековитост онпх уранитових отпадака, п да су те лековите кесице годпнама у њиховој породици, 'Греба вероватп у то, тврдо веровати, па метнути такву чудотворну кесицу на болесно место п бол ће бар мало уминутп.

У осталом — ко вна! У оној затвореној цеви, коју сам гледао на предавању како «светли п гледао како лете по њој безброј електрона, био је само хиљадпти део једнога милиграма радијума. Дакле мплпјонети део једног — грама.

И тако ће та мрва радијума која се слободним оком и не види, а која је помешана са другим стихијама, светлитп и прекати у оној цеви вековима,