Ženski svet

715 ЖЕНСКИ СВЕТ. | те

дина мусти; за то при мужи није се играти, нипошто тада не застајавати, не прекидати, па за то и не мислити на друго, ни разговарати се се другима, него мусти до кра-

| | | | |

музе до краја без застајавања. Хоће и уз то по нека крава да устеже млеко, тада ваља за часак стати, па онда опет вући. Ако би још даље устезала, ваља јој ста-

ја. Ваља сваки да зна, да крава ономе, | вити камен соли да лиже, па онда свака ко при мужи застајава или се разговара | пуети. никад онолико млека неда, као оном, ко | (Свршиће се.)

и ађођ анд -- (а ---—

ње ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА.

Добротворна задруга | бртиња Новосаткиња.

СОМА ЛОМЕ

2. седнице одбора добротворне задруге Орпкиња _Новосашкиња држане 2 фебруара 1887. по нов. к,

Председава: Јулка Радовановићка начелница:

Бележи: Арк. Варађанин перовођа

Џривутне су: Христина пл. Новићка под начелница, Софија Јефтићка благајкиња, прегледачице: Катица пл. Новићка и Ана Лукачек; одређене скушштинарке за одоставерење записника: Софија Др. Максимовића п Софија Кода; одборкиње: Љубица Димовићка, Даринка Огњановићка, Марија Завишићка, Марија Јоцићка, Пава Георгијевићка, Љубица Велимировићка, Милана Димитријевићка, Марија Јовановићка и Софија Бипарићка.

1. Читао се записник одбореске седнице од 3. јануара о. г. и главне скуштине од 16. јануара о. г. — Одоставерили се.

2. Председница приказује одбору изабрану подначелницу, нове одборкиње пи прегледачицу и поздравља их добродошлицом и изјавом, да се нада, да ће све одборнице и часнице ревноено пристати и делати за бољитак, за углед и напредак ове задруге. — Одазивају се са „живела !“

8. Председница приказује одбору приспеле.

позивнице за забаве и светковине из места: друштва, раденичког, ватрогаснот, прве новосадске женске задруге; даље: суботичке добротворне задруге Српкиња и срп. Академичког друштва „доре“ у Бечу, које прослављава 100-годишњицу рођења неумрлог Вука От. Караџића и с овим скопчан спомен ерп. гуслара и песника Филипа Вишњића.

Исказује даље, да је за раделичку забаву приложила у име задруге 2 Ф. прилога, — На знање и одобрење.

4. Читао се писмен позив новосадског Филијала друштва „црвеног крста“ у земљама круне св. Стевана, којим се моли, да ова задруга изашље две чланицеу приређивачки одбор, који спрема забаву у корист Фонда тога друштва 1-19. Фебруара о. г. — Одређују се одборнице: Марија Завишићка и Даривка Огњановићка.

5. Читала се захвалница месног школ. одбора на издато и даровано одело сиротој школ. деци. — На знање.

6. Одбор бовићке општине захваљује се на припослатом прилогу од 5 Ф. и моли, да се задруга прими. да купи прилоге и даље за њихову погорелу цркву, или да у то име приреди какву забаву. — Пошто је подначелница у то име овде већ купила прилоге узима се за зање:

т. Изабрана одборница гђа Катица Манојловићка подноси оставку на одборској почасти. — Бира се до главне скупштине на њено место гђа Анка Павловићка.

8. Председница извешћује, да се упокојила задругарка гђа Софија Мађаревићка рођ. Мапдић из Будимпеште и исказује, да је у договору е више одборница изјавила у име задруге породици покојничиној тугу нашу. — Узима се с тугом на знање и заводи се име покојничино у задружну читулу о чему ће се у своје време известити и глав. скупштина.

9. Џеровођа пријављује, да гђа Петровићка капетаница из Ковиља нуди задрузи на продају једну од евоје три куће, што има у Нов.

Саду. — Пошто ни једна њена кућа не одговара потреби и цели задруге ове, не прима се понуда. МЕ

Српска добротворна женска задруга у Руми. Записник редовне одборске седнице обдржавене 21. Новембра 1886. године, у просторијама, српске основне школе у Руми. Предеедава: Милица Св. Николајевића председкиња .