Ženski svet

78 ЖЕНСКИ СВЕТ. ТА

језицима, ребарцима, шункама, је у 100 гр. 24—30 беланка, 10—85 масти, а друго је вода. ==-У кобасицама је 12—20 бе-

ланка 10—40 масти остало вода. — У сланини је од 100 гр. само 2 грама беланка, 80 масти а друго вода.

(Свршиће се.)

= феар== мо ару и =оф——<>———

учи своје овако: Јеси ли рад, да ти даје крава што више млека, а ти поступај е њом увек благо и храни је што можеш боље, особито при мужи. Кад прилазиш њојзи да је музеш, а ти је помилуј, почеши, реци јој коју реч благим гласом, или јој тијо попевај, ил позвижди. Исто тако п кад довршујеш мужу. Па што будеш био блажији с њом и другче, и увек, то ће ти више млека давати; ако ли је будеш гурао, турао, тукао, или будеш на њу викао, те она буде непрестано етрепила, да ћеш је и страг ударити, никада ти неће онолико млека дати, као оном, ко буде благо с њоме поступао. С тога пази и на своје млађе, па оног, који би на краву викао, ил је гурао п тукао, одмах безтрага отерај, ни једног часка не држи га, ни уза старију, а још мање уз млађу краву, јер ће је покварити и никада неће то ваљана музара бити. Још пази и нипошто не дај краву вијати ни после ни пре муже, јер и онда одмах стегне млеко.

Око млека иште се највећа чистоћа, за то ваља најпре музлицу добро утрти и опрати и добро опрати руке, па онда опрати крави сисе да не падају длаке и перут у музлицу. Још ваља музиља и своју косу да зглади, да ни с ње не падају длаке, а ваља нокте добро да сасече и испере, јер најмања мрвица нечистоће поквари млеко. Што млеко некоме убрзо ускисне, или се не да начинити маело, криви су само нечисти судови п нечисте руке. Најбоље се оперу судови и руке и крави виме млаком водом. Перући виме ваља сисе и трти и вући, да се опруже и укруте.

Ко музе мора бити вешт томе, да би и виме у краве остало здраво п млеко чисто, а вештина је у овом:

НЕКОЛИКО ПРАВИЛА 0 МУЖИ КРАВА.

Пре муже изваљај са обе шакеин изгњечи крави виме, да се млеко измеша масно п мршаво, те да лакше тече из вимена. Ваљајући бива виме све веће, особито у младе краве па и млека све више; ако ли се не изваља, а оно најпре истече најводеније млеко, а најмасније остане, па док се и то измузе, мора се јако вући им стезати. а ту се часом сисе озледе, млечњаци заптију или и орањаве, и онда крава од бола и нема толико и неда млека, и све мање га се прави, док са свим не засуши.

Џри мужи ватају се сисе у накрст, а нипошто не ваља ни обе предње, ни обе стражње, ни обе десне, ни обе леве вући на једанпут, него предњу леву и стражњу десну, или предњу десну, и стражњу леву, тако ни рука једна другој не смета нити се виме озледи.

Музе се двојако, вукући шаком или и упирући палцем. Шаком је боље, него палцем, ал треба више снаге, и морају нокти сасвим одрезани бити; и опет по нека крава радије пушта млеко кад се у-

"пире палцем, а друга неће, него га стеже

и све мање даје.

При мужи најпре се стежу сисе олакше, као да се мами млеко док не потече. Првим млеком што потече намажу се сисе, да се музе лакше. После ваља стезати сисе све по мало јаче и не преетано претима стискати и пуштати па стискујући вући, а пуштајући гуркати виме, као што чини теле кад сиса, то крава воле, и што се брже стискава и пушта, то јој је милије и пушта млеко радије. У вешта музача или музиље тече млеко непрестано и кад еврши пуна је музлица пене, а што

је мање пене, то је невештији онај, који

музе.

Мужа је врло важан рад. Од муже зависи не само да дооијемо млого пи ваљанога млека; него пто, колико ћемо го-

2