Ženski svet

229

спомен сваке године на дан смрти њене. Летописац један вели о њој: „За руски народ и земљу руску она је била румен, која предсказује излаз сунца.“

Тако је дакле женска душа прва отворпла двери хришћанства у Русији; и као год што су ученици Исусови добили прву вест о васкрсу из женских уста, тако је ето и велика Русија тек кроз побожну женску душу угледала прву светлост хришћанске врлине.

После смрти кнегиње Олге преузме владу њен син Свјатослав и крене се одмах после две године на војну, а синове остави да управљају земљом. Ови се међу собом посваде и по емрти очиној најмлађи син његов Владимир завлада 980 г. Кијевом и свима Русима. Он је 988. године војевао против грчке насеобине керзонске на Црном Мору, па тамо 15 јула те године заједно са мноштвом народа свога прими хришћанство, те се тако испунила изрека горњег летописца, да је набрзо песле јутарње румени кнегиње Олге, сијнуло сунце народу руском у лицу угодника божијег Владимира.

Кад се кпез Владимир вратио из Грчке, заповеди народу своме да изађе на реку Дњепар пи да се и сам крсти. Народ се покори вољи кнежевој и листом се покрсти. Хришћанство се брзо распростре по целој Русит и Владимпр подизаше хришћанске храмове, где су донде били кипови незнабожачки. На брежуљку, где је био кип бога Перуна, сагради цркву

ЖЕНСКИ СВЕТ. на а ЕМ РАНАВА и ннијн Јна

230

св. Василија. И тако постаде Кијев, како је прорекла кнегиња Олта, мати покрштене Русије, најстарија њена светиња.

Хришћанство је тим лакше могло тамо да ухвати корена, што се оно проносило на словенском, Русима разумљивом језику, кога су донде словенски апостоли Кирил и Методије већ усавршили били за књижевне потребе и имали на њему преведено св. пишемо.

Примањем хришћанства отпочео је у Русији нов живот. Култура се лако и брзо ширила топлим задахом ев. православља и ево после 900 година довела је Русију и руски народ до најугледнијег места у светској повесници.

А коме има све то да се захвали једној њежној женској души — кнегињи Олги, која је тамо пресадила прво семе хришћанетва, те се ето у току од 900 столећа разбујало и разгранало у крепко и најјаче словенско стабло, и данас Русија и руски народ као што видимо, импонује и културом и величином својом првим светским народима.

Кад видимо ма које народе да напредују, нама је мило, славимо их и тражимо начина, да их достигнемо; а у толико нам је милије, што видимо, да су културом и величином својом доспели на тако угледно место по језику сродни, а по вери једна наша браћа Руси, па за то ова њихова културна и црквена светковина весели и наша српска срца, загрева и нашу православну душу.

—— око евро

ЗАШТО СЕ ПАЈВИШЕ ОСИРОМАШИ 2

(Свршетак.)

4. Код нас је ушло у моду, да сен намештај собни мења свакп час, баш као и аљине; а пре је један намештај наслеђивало по три четир колена; а и где се не мења, ту се трпају собе са толико излишних ствари, да више наруже, него што улешшају собе. 'Гако се баца новац немилице, па богати не осете а спромаси пропадају с тога, а они средњи, који би се могли богатити, не могу напред да пођу због оваких луксузних и излишних ствари,

М кад се већ набаве ствари п намемештаји, онда их ваља пазити п чувати,

да што дуже трају; ал ту се опет код млогих домаћица са непажње потраћи силно добро. Деца подеру и изгазе, исеку и полупају силне намештаје код непажљивих матера. Колико пута се полупају прозори, што се не закаче; колико врата и капија потруну, што се у своје време снег не очисти и не одбаци. Млого се дрвених судова и справа остави на сунцу, те се писуше и распадну; млоге се опет гвоздене ствари бацају и држе на влажна места, па зарђају и уништују; ножеви и виљушке бацају се у врелу Нол на