Ženski svet

АЛ' ЈЕ ДИВНО....

Ћ Мл’ је дивно оног дана «/°s Кад зајутра, зором рано Пане роса на то цвеће Девојаном посејано. Тад’ се цветак чио, вес’о из земљице; Из недара шаље мирис 110 градини девојчице. Још ни сунце на истоку Неје зраке разбацило, А већ дивна баштованка Гаји евоје цвеће чило . . . По градини шеће цура И узабра ружу цвеће, Румен цветак насмеши се Кад га дева на груд меће. „Миленку сам узабрала Рече Смиља ово цвеће, Нек му шане: да за другог Срце мој е куцат’ неће ! “ До Миленка у заседи Када речи долетеше :

Раздрагану срцу, бону Оне мелем донесоше! Из џбуна је искочио И к девојци полетео, Лепо лане, па и цветак Загрлити он је хтео! Уздршће се леиа мома У лицу је пребледела; Већ кораке поче мерит’ Побећи је к двору хтела. Ал’ Миленков чује гласак Узбуркано где ’но збори: Немој бежат’, .. . чуј ми срце Устрељано шта ромори :! „Оно само за те куца, И од тебе љубав иште : Да залечи веље ране Што га тако јако тиште!“ * После четир недељице Бесни свати уз гајдаша Певаше им дивне песме Поред вина нуних чаша!

У Т. Кањижи, 1890. г.

Паја Димитријевић.

О РАЗВИТКУ ДУШЕ У ДЕТЕТА.

Написао В. Прајер.

Превео М. Шевић.

11. ОсеЛања, душевпи иокрети и темаераменти у одојчади. Осим иет специјалних чула, која прерађује снољње утиске у нама, има, као што је нознато, код одраслих људи и ге нералних чула, која нам дају извешћа о стању нашега организма и производе ouße осеЛања, осећања бола и задовољства, угоднога и неугоднога. Не може бити сумње, да већ и новорођенче доноси собом на свет развијене живце који су потребни, да би номоћу унутарњих дражи могла изазвана бити ова осећања. И ко би хтео порицати. да илакање малога детета, које настаје чим одисањем и кроз кожу истро-

ши иотребну количину воде а одмах престаје, како му се млеко пружи, неје знак незадовољства, које је ноникло из потребе за храњењем? Зарана већ се глас малога разликује, кад плаче од глади, од гласа кад нлаче од каквог бола. Ну и ако се већ у иочетку живота указују разлике у органским осећањима, то је ииак тачно разликовање њихове као и код одраслих веома иесавршено па ни у каснијем животу ни један човек неје кадар сва сврја онћа осећања тако тачно даједно од другог одели и речима или знацима као што су ноте и бројеви -- обележи, као што је то могуће код боја и тонова, нити да им определи извесно место у телу, као што је то могуће код додира.

Бр. 5. ЖЕНСКИ СВЕТ.

71