Ženski svet

РАД ДOБРOТВOРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА

Новосаткиња.

Вел. бечкеречкиња.

Новосадкиње су имале ове године своју прву одборску седницу 11. (23 ) јануара иод председннштвом своје начелнице гђе Јулке Радовановићке, у којој се прочитали и оверовили записници одборске седнице од 20. дец. 1891. (I. јануара 1892) и редовне глав. сцупштине од 4. (16.) јануара о. г. Овом приликом је изаслат пододбор један, да прегледи више станова који се препоручују задрузи и који би се могли набавити за забавиште, па што најбоље нађе, овлашћује се, да узме, по годи и удеси за забавиште. Чњм се нађе стан, да се одмах на четир недеље разпише стечај за забавиљу са 350 Фор. годишње плате и слободан стан и огрев, како би се још овог пролећа могло отпочети забавиште. Даље су начелница и тајник упућени, да набаве намештај и учила за забавиште, ако нађу готово, ако не, да наруче, да све буде готово до отварања забавишта. Како је последња редовна скунштина одлучила, да се не упушта у зидање зграде за своје забавиште: то се овлашћују начелница и благајкиња, да се споразумеју са зидарем, Цоцеком, који је зготовио илан и ирорачун за ту зграду, па да му саразмерну награду одреде и исплате за труд. Пошто је приспело време, да се купе и друге годишње рате за оснивање забавишта од оснивача и ирилагача: то се одредиле за то одборкиња гђе Марија Ђ. Поновић и Ирма Адамовићка, да обиђу те чланове и скупе прилоге. У овој седници се заказало држање забаве задружне за 15. (27.) Фебруара или ако то не може бити ма из каквих сметња, онда сутра дан 16. (28.) Фебруара. Забава да буде „ко,стиниран венчић“; улазне цене од особа 1 ф. а музика од 70. Филиповићеве нуковније. Позиви да се штампају на сриском за себе инамађарско нсмачком језику за себе, које ће саме од боркиње разносити и позивати У овој седници предлошила је чланица гђа Христина Коџићка за чланицу гђу ЈБубицу уд. Моловићку из Крчедина, а гђа Јевтићка гђу Катарину Кондоршку из Н. Саду обе се примиле и благајкиња упутила, да им изда потврдне листе и правила друштвена. А пре ових се уиисале за чланице: гђе: Адела Форкапића, Ангелина Продановићка, Ана Стерио рођ. Кода и Катица Матићка, те је тако умножен број чланица са 6. за ову 1892. год.

Занисник седнице уиравног одбора великобечкеречке добротворне задруге Српкиња држане 20. марта 1892. год. у школској дворани. Председава: Емилија Мунчић, иредсеткиња.

Бележи: Сава Клее, перовођа. Присутни : СоФија К. Буковала потпредсеткиња, Марија Ђонлић благајкиња, Олга Верчаји, рачунопреглсдачица; Теза Димитријевић, Драга Смедеревац, Катарина Стојковић, Марија Тошић одборкиње и Зорка Рашковићева забавиља. Бр 1. Председкиња поздравља присутне и позива перовођу, да прочита извештај рачунопрегледачица о стању задружне благајне за 1891. год. По извештају примање је 5777 ф. 72 њ, а издавање 5241 ф. 72 нов., остаје за 1. јануар 1892. год. готовина 536 Форината. Издавање је овом приликом велико, јер је кућа купљена за 3000 ф., а оправка и намештај забавишта је 1776 ф. 55 новч., свега 4776 ф 55 н. Рачуни и књиге су тачно а савесно вођени. Одбор узима извештај на знање и изриче, како предсеткињи гђи Емилији Мунчићевој која је благајкињу за време болести пок. сунруга јој застуиала, тако исто и благајкињи гђи Марији Ћонлићевој захвалу своју на савесном и тачном руковању, а такође и рачунопрегледачицама гђи Олги Верчаји, Христини Пири и гђи Корнелији Стојшићевој на труду њиховом око прегледања задружних рачуна. Бр. 2. Предсеткиња захвал>ује се одбору на указаном јој саучешћу и положеном венцу приликом смрти њеног доброг родитеља, гдна Деда Јаше Векецког, ожалошћена у знак тонле благодарности и помена на свог родитеља иоклања Фонду задружном 100 Форината, уједно плаћа 40 Форината у име чланарине, да би уио којени отац јој у ред оснивача добротворне задруге Српкиња убележен био. Одбор устајањем одаје почаст упокојеному са речима: ~Јlака му црна земља“ и „Вечан му спомен“, а врлој нредсеткињи гђи Емилији Мунчићевој изриче своју захвалу на ноклону и родитеља јој Деда Јашу Векецког увршћује међу своје добротворе. Бр. 3. Перовођа чита доиис овомесне грунтовнице где јавља, да је купљена кућа од господара ЈеФте Кудића и супруге му Емилије Кудић на име велико бечкеречке добротворне задруге Српкиња преведена. Узима се на знање. Бр. 4. Перовођа чита допис овомесне uoлитичне бпштине, да је тражена ирипомоћ на издржавање српског забавишта за децу у одржаној скупштини ове вароши одобрена, и да задруга Срнкиња припомоћ од 1. новембра 1891. год. п. р. до 1. аирила одмах а остало сваке четврт године у напред подићи може. Узима се на повољно знање и упућује се перовођа да признанице зготови да би се новац подићи могао. Бр. 5 Допис високо славног Саборског одбора, којим се јавља, да молба задруге ради приномоћи на издржавање сри. забавишта за

Бр - 4 ЖЕНСКИ СВЕТ.

59