Ženski svet

особа и то: генерали, који су тога дана у служби, дворски коморник и дворске даме. Велики књаз и књагиња обедују два пут или тринут недељно и тада се друштво иовећа до 18 особа. Дворски комор ник седи увек према царици он мете јело на трпезу и дода царици тањир, који она једаниут пријатељски ирими и онда га од-те дужности ослободи.

Ечка.

Царица живи врло умерено и не седи никада дуже од једног сахата при трнези. После ручка одлази у евој кабинет и отуда често иде око 3 сата но подне у библиотеку, у 5 часова посећује позориште или ириватне концерте. У вече када нема друштва, карта се из наеије. Вечере никад не даје. У пола осам иде обично у свој кабинет а око 11 сати леже у постељу.

Светозар Теодоровић, парох.

БЕЛЕШКЕ.

ИЗ ШКОЛЕ.

ИЗ ДРУШТВА.

Калуђерска жкола у Оиову (манастиру) имала је 6. (18.) јула о. г. свој ирви годишњи исиит. У истој школи било је 19 ученика, већином манастирских ђака, јер они, што су били дошли са гимназија и реалака, разишли се 7 што иису могли да иоднесу дисциплину школску, која је, наравно, строжија, него она по гимназијама и другим варошким школама. За то, што су то већином манастирски ђаци и немају до вољно спреме из општих реалних знања, држала се с њиме ирошле године сама спрема за нраве ученике и тек идуће школ. 1894—5. г. отпочиње систематичан рад у истој гаколи. За идућу школ годину, примиће се опет само 10 ђака за ирипрему, те тако се мисли спремити интелигентнији и родољубивији калуђереки сталеж, који ће, за цело, с другим очима сматрати свој евети позив у цркви и народу, а не само као доживотно осигурање за хлеб наш наеушни Да ће се оваким начином постићи истакнута цел, гарантује нам љубав и оданост за исту цел унравитеља њеног високо пречасног г. Исидора Дошена архимандрита и ревност и савесност ирвог наставника исте школе г. Прибичевића и другог г. Миличевића. У Петрињској учитељској школи заводи се идуће школ. 1894—5. г. интернат за 20 ученика. Школа и здравље. Од новијег доба иолаже се велика иажња на здравствено стање у пјколама. Има наредаба министарских, по којима су дужни варошки физици обићи сваке школ"године бар двапута подручне школе и прегледати деци очи, па наредити шта је иотребно у том погледу. У иоследње доба решио је земаљски просветни одбор у Будапегати, да се у будуће обучавају деца у основ. народним и повторним школама, како се имају чувати од приљеичивих болести и наредио је да се о том уврсте у читанкама неколико предмета. Ј Бугарској има на 3,154.375 душа 3 гимназије мушке, 7 реалака и Пженских гимназија. Тамо више раде на образовању женскиња него

мушкараца; само да ударе добрим правцем, јер иначе се могу кајати са оваким ноступком. Женско више образовање у Русији. Руска влада изаслала је једну комисију, да испита стање вишег жен образовања у Русији и да поднесе о т м свој предлог и мњење. Комисија је донела овако мњење: Она не држи за сад још да је потребно, да се дозвољава девојкама нриступ у више образовање и сматра да ни лечничка одељења за женске нису од потребе. Али држи, да треба сву иажњу обратити на средње образовање женскиња (у гимназијама или вишим девој. школама) и не за то, да се ту <премају за учитељице, него у првој линији, да се спремају за добре жене и матере. Женске средње школе или гимназије, полазе данас у Русији 33 000 девојчица. У најновије доба дознали смо, да се идуће школ године отвара у Петрограду универзитет за женске зарад ле карске струке.

Српска опшга учитељска скупштина из архијепископије карловачке и митрополије српске саетала се у Новоме Саду 5. (17.) јула о. г. Ова је скугпптина имала тај' задатак, да утврди правила, по којима ће своје удружење сировести. Пре скупштине је било иризивање св. Духа у св. николајевској цркви. Скупштина је била врло добро иосећена од учитеља и учитељица гвију наших нросветних завода у митроиолији српској; било је забавиља, учитељица, учитеља па и проФесора учитељских школа и гимназија: 90 на броју и сви су једнодушно изјавили, да хоће да се удруже у једно учитељско друштво, које ће имати цел, да се усавршава у својој струци, да множи пријатеље школи и да својом књижевном и другом зарадом испомаже фонд Др. Г Б. Натошевића, којим руKvje друштво „Српски учитељски конвикт у Н. Саду“, тб' да тако очува с једне стране пијетет према заслужном мужу школском, а с друге. да испомаже у конвикту сирочад учи-

Бр. 8 ЖЕНСКИ СВЕТ.

121