Ženski svet

10 ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 1.

свет, па и сам нови варошки вел. жупан, пресветли г. Павао Џетеђр. Деца су радосна и весела. била, а још радоснији и веселији они, што се бринули, радили и прилагали.

Забаве. Добротворна Задруга Српкиња у Дубровнику приредила је забаву о св. Николи пр. г, у корист своје благајне а уз суделовање српског певачког друштва „Ологе“ и тамбурашког раденичког збора.

Добротворна Задруга Српкиња у Ст. Бе чеју, Митровици и Темишвару приредише такође забаве у корист својих цели и то Ст. Бечејека 30. децембра (12. јануара 1901.); Митровачка на св. Архиђакона Стевана; а Темишварска у четвртак 28. децембра (10. јануара. 1901.) о. г.

И Београдско Женско Друштво, приредило је у корист своје раденичке школе, други дан Божића велику игранку.

Верени. Наш сарадник и одлични родољуб Богдан Р. Милановић (Крајишник) из Бос. Петровца, верио се с г-ђицом Милком К. Кујунџићевом из Лијевна. Нека им је срећно!

Нов српски митрополит. Земаљска влада за Босну и Херцеговину основала је нову митрополију српеку у Бањојлуци у Босни и именовала, је скорим на то место врло образованог архимандрита и до скора конзисторијалног бележника, у Темишвару најпречаенијег г. Евгенија Летицу. Честитамо и њему и народу оном.

40) годишњица славног владања кнеза црногореког Николе Петровића-Његоша 1. прослављена је ове године о крсном имену кнежеву о св. Николи, којом је приликом државни савет решио да у знак захвале и признања народног за велика добра и големе заслуге кнежеве прими наслов Краљевско Височанство, што је кнез и примио.

Одликовани Словенски уметници, данашњи првак на виолини, Чех Јан Кубелик ои гласдвита пијапискиња гђа Елиза Пекшан, Рускиња, одликовани ву од краља Александра орденом св. Саве Ш. степеном, кад су прошлог децембра месеца свирали на српском двору.

Панчевачка црквена општина, одговарајући жељи својих завештача. добротвора заодела јен ове године 140 мушке и женске деце из својих срп. вероиспов. школа, и поделила је 3 пара чизама, 48 пара ципела, 60 пари мушког одела и 42 пара жен. одела. Из ових заклада, купује ова општина и књиге сиромашној школској деци и на које је издала ове године 800 круна.

Венчали се. Г-ђица Иванка Анжић, уредница словеначког женског листа „оЈоуепке“, што излази у Трсту у месечним свескама већ четири године, венчала се с г. Фрањом Клеменчићем, књижевником словеначким. Срећно им било !

Одликовање. Наш краљ Франц Јосиф | одликовао је гђу Дра Ростхорна, саветника аустро-угарског посланства орденом другог степена Јелисаветиног реда, а сад се спрема и Француска влада, да је одликује војничком медаљом за заслуге. Ова ће се медаља нарочито за њу ковати и биће од сувога злата. А зашто је одликују таког Фа то, што је ова жена приликом опсаде посланика европских у Пекингу показала ванредну храброст. Она је е пушком у руци стајала у обранбеном боју и била је рањена. Учествовала је у гашењу пожара и љуто се опекла по руци и дворила, је рањенике и болеснике у Пекингу.

Приложнице Вел. Сент-Миклушкој ерп. прав. цркви оправила је Емилија Лукићева рипиде, Марија Нађвинска израдила је врло укусно застор за налоњ и ваздух, Мила Ман-

дарићева, поклонила је ђачки стихар, а Пе р-

сида Лукићева, даровала је леп свештенички стихар. Лепо и краено !

Одликовања. Цариградски вудтан одликовао је бившег посланика. Србије у Цариграду г. Чед. Мијатовића лентом ордена Османлије а гђу Л. Мијатовићку лентом ордена Шефаката.

Добротвор српски. У Пожаревцу, у Србији

умрђо је пре више година трговац Илија Р. Томић-Босванац, који је оставио у своме тестаменту 80 хиљада динара на просветне цели, поглавито на зидање гимназије у Сарајеву (18.000 дин.) и на зидање основне школе у Пожаревцу. () тестаменту његову водио се процев и сад је суд прогласио тестаменат за правоваљан, те ће се почети и извршивати воља покојникова. + Материце у Српском Двору. Краљ Александар и краљипа Драга заодели су о материцама 110 сироте деце из основ. нар. школа, која су онако обучена у новом оделу вођена од својих наставника и управитеља ишла у двор да се захвале својој мајци краљици Драги. Краљица и краљ су их лепо дочекали и угостили с разним ђаконијама па за тим обдарили свако дете слаткишима, а деца су редом целивала у руку своју краљицу. Кад се деца разишла, задржали су краљ и краљица наставнике и управитеље, те су особено и њих угостили,