Ženski svet

Бр, |“

Радост у Савојској породици. Изишао је званичан ·-обавештај, да је данашња краљица талијанска, а ћерка књаза црногорског Николе 1. у благословеном стању, те је овладала радост у талијанском двору.

Српкиња архитект. Београдске новине доносе вест, да је при крају минуле године г-ђица Јелисавета кћи Михајла, С. Начића свршила курз за архитекта и да је од свију својих колега најбоље и то с одликом, положила испит. Г-ђица, Јелисавета свршила је вишу женску школу и по том продужила гимназију и еве као и матуру с одликом положила. Јој је сада тек 22 године. У министарству грађевина, добила је већ место. Живела ! -

Друштво против алкохола. Др. Ј. Куј ов из Колашина, у Црној Гори, покренуо је мисао, да се у Црној Гори оснује друштво противно пићу алкохола (опојном), као посве опасном по умно и телесно здравље народно и нашао је топла одзива, особито међу свештенством и учитељством и нада се, да ће то имати врло повољна резултата, што и ми од свег срца желимо.

Прва Француска адвокаткиња. Г-ђа Пти, жена адвоката једног, који је сад чиновник у министарству трговине, положила је 22. новембра 1900. г. адвокатску заклетву у првој комори париског грађанског УМА и почела је од то доба адвоцирати.

Краљица Маргарита, удова пок. краља талијанског Умберта, написала је у спомен мужу свом побожну песму, коју је папа римеки примио за црквену песму у спомен краљу Умберту. Сад се иста удовица решила, да напише и животопис свог пок. супруга, а служиће се у том документима и дневником, што су остали иза пок. краља у рукопису. ~

Изложба турских ви ћмова биће отворена, 14. априла о. г. по ет. к. у Цариграду. Потребне припреме за то вршиће нарочита комисија, која је већ изабрата.

Милосрђе у Инглеској. Да ли с тога штоу Инглеској има највише богаташа, или је осећање милосрђа у томе народу највећма развијено, или обоје укупно, тек, стара је истина, да се на олакшање људске беде и невоље највише чини у Инглеској. О прошлој новој години учинио је Лорд Ивиг два тако огромна поклона на олтару хуманитарности, да му је сваки морао одати достојну пошту и похвалу. Сваки од тих поклона износи више од шест милиона динара.

ЖЕНСКИ СВЕТ. п

Један је одређен за дограду тако званог Џенеровог удружења, које је почело зидати дом за испитивање заразних болести; лекари који ће радити у том заводу биће тако награђени, да су осигурани од свију брига о свом животу и тако се могу мирно одати једино овом паучном испитивању. Други шест милиона добиће варош Дублин да откупи најнездравији и најнасељенији

варошки крај, да га сруши и на њему подигне здраве и јевтине станове за. сиромашно становни-

штво. У исто време састарано је да се будућим становницима тог варошког краја сагради и зграда за гимнастику, као и друга места за уживање. Ако тих шест милиона не буду довољни за поменуту циљ, Лорд Ивиг изјавио је тотовост да поклони и остали новац који би потребан био. Велике суме новаца добили су лондонске болнице и хуманитарне установе емрћу познатог барона Фердинанда Ротшилда. Покојник, који је од пре доста година живео као приватан човек у Инглеској, док је још жив био установио је, за спомен своје рано преминуле супруге, једну врло лепу болницу за жене и децу У тестаменту је оставио овом заводу још 20, милиона динара; исту толику суму оставио је да се подели на остале лондонске болнице. Срећна Инглеска, где има тако милосрдних људи.

ЧИТУЉА.

| + Митрополит Дионисије. | Рашко-Призренски митрополит Дионисије, преминуо је, на

велику жалост целог Српства, а особито оног у

Старој Србији и Маћедонији, на св. Николу ноћу 1. (20) децембра о. г. у Скопљу. Ово је, после Косова, први Србин митрополит у тим крајевима. Беше веома благе и питоме нарави и омиљен архипастир међу свим тамошњим народима. Покојни Дионисије родио се у Босанекој Градишци 1898. г., а изучио је науке у Србији и Русији. Нека му је слава и вечан спомен!

+ Драгиша Милутиновић, син покојног Симе Милутиновића, песника, професор Велике Школе у Београду, књижевник и ретко добар супруги отац, а велики родољуб, преминуо је напрасном емрћу у Панчеву, куда је отишао у госте а пренешен и сахрањен у Београду 4. (11.) децембра у 61. г. живота, где се опростили с њим два друга и професора Велике Школе г. г. Богдан Гавриловић и ЈеФста Стефановић.